L'Alzheimer es podrà identificar amb una anàlisi de sang. Investigadors de la Fundació Pasqual Maragall identifiquen nous marcadors que permetr…
Catalunya migdia

L'Alzheimer es podrà identificar amb una anàlisi de sang

Investigadors de la Fundació Pasqual Maragall identifiquen nous marcadors que permetran identificar l'Alzheimer quan encara no n'hi hagi cap símptoma

Actualitzat
TEMA:
Alzheimer

Investigadors del Barcelona Brain Research Center, de la Fundació Pasqual Maragall, han identificat nous marcadors que podrien permetre detectar l'Alzheimer gairebé quan comença la malaltia. Això podria arribar a ser entre 20 i 30 anys abans que no n'apareguin els primers símptomes.

Els investigadors treballen amb nous marcadors vinculats a la proteïna tau, una de les dues que defineixen l'Alzheimer. Marc Suárez Calvet, un dels principals investigadors de l'estudi, avança que la detecció de l'Alzheimer en el futur es podria fer amb una anàlisi de sang

"Es podrà detectar més aviat del que ja podíem. I a més, això tant a través del líquid cefaloraquidi, que obtenim amb la punció lumbar, com també amb una anàlisi de sang. En un futur bastant pròxim podrem detectar l'Alzheimer amb una anàlisi de sang."

 

De fet, aquests marcadors en sang els ha desenvolupat aquest any la Universitat de Göteborg, a Suècia, però per diagnosticar l'Alzheimer en fases avançades. Ara els investigadors de la Fundació Pasqual Maragall han demostrat que poden ser molt útils també en fases preclíniques, ja que han vist que apareixen gairebé al mateix moment que la beta-amiloide, la proteïna que marca l'inici de la malaltia.

"El primer que passa i que de fet defineix la malaltia és l'acumulació de la proteïna beta-amiloide i després hi havia una altra alteració de la proteïna tau.  Ara el que s'ha vist en l'estudi és que la proteïna tau s'altera gairebé alhora o immediatament després que s'altera la proteïna amiloide."

A més, l'estudi permetrà que els assajos es facin amb persones que estan en fases més inicials de la malaltia, i confirma també la importància de potenciar la recerca sobre la proteïna tau com a possible diana per aconseguir fàrmacs contra l'Alzheimer.
 

La investigació, publicada a EMBO Molecular Medicine, compta amb el suport de La Caixa i la col·laboració d'altres centres de recerca com ara la Universitat de Göteborg, l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment Saludable.

ARXIVAT A:
Recerca científica Alzheimer

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut