
La Xina, camí de perdre el títol de país més poblat del món
La població xinesa baixa per primera vegada en seixanta anys i l'Índia es podria convertir en el país amb més habitants aquest mateix any
Per primer cop en més de seixanta anys, la Xina perd població. L'Oficina Nacional d'Estadística del país ha informat del descens d'aproximadament 850.000 persones en una població de 1.411 milions d'habitants el 2022. És el primer retrocés des del 1961, durant l'anomenada Gran Fam a la Xina, aleshores a causa de la falta d'aliments. D'aquesta manera, l'Índia es podria convertir en el país amb més habitants aquest mateix any.
I no es tracta d'una dada aïllada, sinó que es preveu que, a partir d'aquí, comenci un llarg període de declivi demogràfic a la Xina. De fet, l'ONU calcula que, l'any 2100, els habitants del país passaran a 800 milions.

La professora emèrita de la Universitat Pompeu Fabra i experta en Xina, Dolors Folch, apunta quines conseqüències pot comportar l'envelliment de la població en l'economia:
"A la Xina s'està produint un envelliment rapidíssim de la població. La Xina tenia com a axioma que s'havia de fer rica abans de fer-se vella. Però, en aquest moment, la població de més de 60 anys està pujant a una mitjana de 10 milions l'any, mentre que baixa la població que els manté, de 16 a 59 anys."
L'altra qüestió problemàtica, segons subratlla Folch, és la jubilació. Actualment, les dones es poden retirar a partir dels 55 anys, i els homes, als 60.
L'empoderament de les dones i la baixa de la natalitat
La natalitat ha anat, clarament, a la baixa. L'any passat hi va haver 9.560 milions de naixements, insuficients per compensar els 10.410 milions de defuncions. L'impacte de la política del fill únic, que prohibia tenir-ne més, vigent entre el 1980 i el 2015, n'és una de les raons. Per Folch, però, no és l'única.
Per una banda, moltes families xineses opten per destinar bona part dels seus recursos a l'educació dels seus fills, que té un cost elevat:
"Xina ha donat sempre molta importància a l'educació, és la font principal de la promoció en el país des de fa mil·lennis. Aquests nens van a l'escola, fan activitats extraescolars i tot això és car. Moltes parelles en tenen prou amb un fill, com a molt dos, però tres ni parlar-ne."

De moment, les recents mesures del govern per incentivar la natalitat - a través d'ajudes econòmiques i exempcions fiscals a les parelles que tinguin dos o tres fills, el maxim permès al país - no han arrelat entre la societat. L'altra qüestió fonamental per entendre la caiguda de la població, segons l'experta en la Xina, és l'empoderament de les dones al país, que cada cop prioritzen més la seva carrera professional:
"És increïble la força que tenen les dones a la Xina. Estan segures que poden fer una carrera i que poden estudiar. Saben que ara poden fer el que vulguin amb la seva vida i no necessàriament volen tenir una família nombrosa. Una gran part vol tenir un fill, però, quan en tenen un, ja en tenen prou, perquè els entrebanca en molts aspectes."
La professora emèrita també apunta que la contracció econòmica, derivada de la covid, pot accentuar encara més la tendència de baixa natalitat en els propers anys.
La pitjor dada del PIB en gairebé mig segle
L'economia xinesa ha augmentat un 3% aquest 2022, el registre més baix en 46 anys. La segona economia mundial s'ha ressentit de les dures restriccions de la política covid zero, per l'alentiment del sector immobiliari i també, tot i que de manera més indirecta, per l'augment de preus a causa de la guerra d'Ucraïna. Així ho explica el director de l'Oficina Nacional d'Estadística de la Xina, Kang Yi:
"Fem front a un entorn internacional complex i desafiant. La demanda interna s'enfonsa, hi ha impactes en la cadena de subministrament, i les expectatives són a la baixa. La triple pressió es manté i encara no hi ha fonaments sòlids per a una recuperació significativa."

La professora de la Universitat Pompeu Fabra pronostica que, si la població continua a la baixa, els salaris dels treballadors hauran de pujar i algunes fàbriques optaran per deslocalitzar-se, com ja han començat fer, en altres països del sud-est asiàtic:
"El govern té dues solucions: automatitzar el màxim possible la producció per prescindir de més treballadors i endarrerir l'edat de la jubilació, nalgrat que a la Xina aquesta mesura pot generar molt malestar."
De totes maneres, el govern xinès espera remuntar al llarg d'aquest 2023.
- ARXIVAT A:
- Xina