Un exemplar de la vespa oriental
Catalunya migdia

La vespa oriental, més petita però més molesta, arriba a Catalunya

L'espècie invasora s'ha localitzat per primera vegada al país, en un vesper del port de Barcelona

Actualitzat

El 8 de setembre la Xarxa d'Alerta d'Espècies Exòtiques Invasores va rebre un avís del port de Barcelona per la presència d'un possible vesper compatible amb la vespa oriental. 

El mateix dia, el port va avisar una empresa especialitzada que va confirmar que es tractava de la vespa oriental i va retirar el vesper. 

Així es va confirmar la presència d'aquesta espècie invasora per primer cop a Catalunya

Què provoca la seva presència?

La vespa oriental pot produir impacte en la biodiversitat, en l'agricultura, l'apicultura i en els humans provoca una picada més dolorosa, segons explica Roger Vila, responsable tècnic de l'empresa Bionet, a qui es va encarregar treure el vesper.

"Les picades de la vespa asiàtica i les de l'oriental són més doloroses que les de la vespa comuna a què estem acostumats aquí. Sí que s'ha vist que les persones al·lèrgiques han de vigilar perquè les reaccions a les picades són més fortes i poden provocar quadres amb els quals cal anar a urgències."

Com se la pot reconèixer?

La vespa oriental és de mida mitjana, una mica més gran que la vespa asiàtica (Vespa velutina) i més petita que l'autòctona (Vespa crabro). Se la diferencia pel seu color marró vermellós amb taques grogues al cap i dues franges grogues al final de l'abdomen.

Es tracta d'una espècie invasora procedent del Mediterrani oriental, l'Àsia occidental, l'Orient Mitjà i l'Àfrica nord-oriental.

Les vespes orientals del vesper localitzat al port de Barcelona (Acció Climàtica)

A la resta de l'Estat ja se n'havien detectat exemplars al País Valencià (els anys 2012 i 2020), al sud d'Andalusia (concretament a Cadis i Màlaga l'any 2018) i a més aquest any també se n'han detectat a Madrid, en una nau industrial d'emmagatzematge de contenidors de transport marítim.

Com ha arribat fins aquí?

Tal com passa amb altres espècies exòtiques, la principal via d'entrada d'aquesta vespa ha estat a través del transport de mercaderies.

Dos exemplars de la vespa oriental localitzats a Barcelona (Acció Climàtica)

Ara cal estar atents a la seva possible expansió ja que les condicions climàtiques del nostre país li són molt més propícies que no pas per a la vespa asiàtica, segons precisa Roger Vila.

"A la vespa oriental li va bé la temperatura alta com que les hem tingut aquest estiu i, en canvi, a la vespa asiàtica aquestes condicions li són desfavorables, de manera que aquest any hem trobat nius molt més petits i a l'ombra.  En canvi, l'oriental s'hi adapta molt bé. Si aquestes condicions es mantenen any rere any, la vespa oriental tindria un ambient molt més propens per aclimatar-se i establir-se."

La presència de les espècies invasores, com la vespa oriental, és una de les causes principals de pèrdua de la biodiversitat. Les claus per lluitar-hi són la detecció precoç i aconseguir-ne l'erradicació

Fins ara, segons dades de la Generalitat, hi ha uns 202 organismes exòtics que tenen un comportament invasor, és a dir, que causen impactes en la biodiversitat, l'economia o la salut pública. 

Anar al contingut