La verola del mico provoca complicacions doloroses en 4 de cada 10 contagiats
La verola del mico té més afectacions de les que es creia (Reuters / Dado Ruvic)
Catalunya migdia

La verola del mico provoca complicacions doloroses en 4 de cada 10 contagiats

Un estudi en què han participat dos hospitals catalans revela que el contacte amb la pell durant les relacions sexuals és el factor dominant en la transmissió de la malaltia

Actualitzat

Una investigació clínica feta a Barcelona i Madrid, les dues ciutats més afectades per la verola del mico de l'Estat, revela dades sobre la malaltia que no s'havien descrit fins ara.

Aquest és l'estudi més exhaustiu que s'ha fet fins ara a Espanya. Està publicat a la revista científica The Lancet i hi han participat l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, de Badalona; l'Hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona; l'Hospital Universitari 12 de Octubre, de Madrid, amb la col·laboració de la London School for Hygiene and Tropical Medicine.

Afectacions no descrites mai fins ara

La investigació observacional ha seguit l'evolució de 181 pacients infectats amb la verola del mico dels tres hospitals. La majoria, 166, són homes que manifesten que tenen sexe amb altres homes.

Tots els participants van presentar butllofes a la pell, sobretot a la regió anogenital i a la bucal, les lesions més conegudes que ja s'havien observat en altres anàlisis, i que sovint provoquen malestar.

Però l'abast de l'estudi ha permès detectar algunes complicacions que no s'havien descrit fins ara, com ara proctitis (inflamació del recte), ulceració amigdalar i edema de penis.

El 40% dels pacients analitzats van presentar aquestes alteracions i van necessitar un tractament mèdic per calmar el dolor que els provocaven.

Oriol Mitjà, investigador i infectòleg del Germans Trias, ha enumerat aquestes complicacions a Catalunya Ràdio:

"La primera complicació és una inflamació de la mucosa anal, que fa que la defecació sigui molt dolorosa. La segona, ulceracions a les amígdales. La tercera, una inflamació del penis, i l'última, abcessos bacterials que de vegades cal tractar amb antibiòtic o amb drenatge."

Tres dels pacients de l'estudi, a més, van haver d'ingressar a l'hospital per complicacions d'aquestes manifestacions.

Contagi per contacte directe

L'estudi estableix la relació entre tipus de pràctiques sexuals i manifestacions clíniques. La malaltia es transmet pel contacte amb la pell d'una persona infectada durant l'acte sexual.

La verola del mico provoca complicacions doloroses en 4 de cada 10 contagiats
Caldria vacunar preventivament les persones de risc (Reuters / Hospital Spallanzani, Roma)

Els investigadors, explica Mitjà, han trobat una alta càrrega viral a les lesions genitals i oral de la pell, a diferència d'uns valors molt més baixos a la faringe. Això implica que la transmissió per via respiratòria no seria tan important. Amb el virus de la verola del mico, el contagi per aire es produeix quan s'està a prop de la persona contagiada.

"El contagi molt probablement és per transmissió sexual i és menys important la via respiratòria. Hem trobat que la càrrega viral a les lesions és molt elevada, i, en canvi, les gotes respiratòries és baixa."

La prevalença de la via sexual implica un canvi en la manera d'abordar la malaltia, segons els investigadors, tenint més en compte la propagació a través de xarxes sexuals.

L'eficàcia de la vacuna

Segons la investigació, s'ha vist que el període d'incubació de la verola del mico és molt curt, de només 7 dies, i això fa, segons Oriol Mitjà, que la vacunació hagi de ser preventiva, prèvia a la infecció.

"Hi ha molt poc temps per identificar el contacte i vacunar-lo i, per tant, s'ha de fer èmfasi en la vacunació de les persones en risc, fins i tot abans que s'hi hagin exposat."

Actualment els col·lectius de més risc ja s'estan vacunant preventivament.

Anar al contingut