La variant òmicron redueix 40 vegades l'efecte dels anticossos generats per la vacuna de Pfizer
Catalunya Migdia

L'òmicron redueix 40 vegades l'efecte dels anticossos generats per la vacuna de Pfizer

El primer estudi fet amb mostres de persones vacunades amb pauta completa confirma que la nova variant del coronavirus disminueix de forma important l'eficàcia de les vacunes però no les anul·la completament

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Notícies

Investigadors de l'Institut de Recerca en Salut de Durban, a Sud-àfrica, han analitzat mostres de plasma sanguini d'una dotzena de persones vacunades amb pauta completa amb la vacuna de Pfizer per analitzar fins a quin punt estarien protegides davant la nova variant òmicron del coronavirus.
El que han vist és que la variant redueix fins a 40 vegades l'efecte neutralitzador dels anticossos generats per aquesta vacuna tot i que es mantenen una mica més alts en persones que a banda d'estar completament vacunades també havien passat la malaltia fa un any.

L'òmicron redueix 40 vegades l'efecte dels anticossos neutralitzants de Pfizer(freepik.com)

Una reducció molt gran que podria abaixar l'eficàcia de la vacuna fins al 40%

L'investigador Oriol Mitjà destaca a Catalunya Informació que les dades són sòlides i apunten en la direcció que l'òmicron evitaria en gran mesura l'acció de les vacunes, molt més que altres variants.

"L'activitat neutralitzant és de 1.300 i es redueix a 30 pràcticament. És una reducció molt gran i molt superior a qualsevol altra variant. En alfa gairebé no hi havia reducció, i en beta i mu hi havia una reducció de 10, però ara de 40 és molt."

I com afectaria això l'eficàcia de la vacuna?

Segons Oriol Mitjà, amb una reducció d'efectivitat també molt alta.

"Alguns estudis apunten que l'eficàcia disminuiria de més del 95% a entre un 40% i un 60%. Això significa que perd protecció la vacuna i que per tant s'incrementa la probabilitat que una persona vacunada s'infecti."

La recerca confirma, doncs, que la nova variant es pot saltar l'efecte de les vacunes però no totalment.
En aquesta línia, l'investigador Salvador Macip, de la Universitat de Leicester i professor de la UOC, ha demanat cautela en declaracions a Catalunya Informació.

"Els resultats van en la línia del que pensàvem, que s'escaparia en part dels anticossos. Però recordem que els anticossos no són l'única arma que tenim en el sistema immune, també tenim la immunitat cel·lular i altres paràmetres que no s'han mirat. Fins que no tinguem prou dades d'infeccions caldria prendre els resultats amb cautela."

A més, Salvador Macip recorda que la variant òmicron encara no ha demostrat que pugui desplaçar la variant delta arreu.

"El més important és saber si aquesta variant es convertirà en dominant o no. La variant beta també se saltava en part els anticossos, va ser dominant a Sud-àfrica, però no va arribar a escampar-se. Per tant, si l'òmicron no aconsegueix superar la delta, aquest problema no l'arribarem a veure."

L'òmicron encara no ha demostrat que pugui desbancar la delta a tot el món (Pixabay)

Les vacunes podrien mantenir la protecció davant malaltia greu

La hipòtesi ara per ara dels experts és que potser davant l'òmicron les vacunes seran menys eficaces per evitar infeccions però que continuaran sent útils perquè els afectats no evolucionin cap a una malaltia greu.

"Les dades d'aquest estudi són preocupants i van en la línia del que sospitàvem, però no ens estan dient que l'òmicron s'escaparà de totes les defenses que aporten les vacunes, si més no a l'hora de protegir-nos contra les formes més greus de la malaltia."

La nova variant no anul·laria completament l'efecte de les vacunes (Pixabay)

L'estratègia: posar dosis de reforç

Els responsables de la recerca sobre l'efecte de la vacuna de Pfizer davant l'òmicron defensen que una dosi de reforç podria reduir les possibilitats d'infecció i sobretot evitar hospitalitzacions i morts. Per això recomanen que a les persones que han rebut la pauta completa se'ls administri una tercera dosi i que les persones que han passat la infecció i no estan vacunades es vacunin.

ARXIVAT A:
Notícies Catalunya Ràdio
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut