La vacuna contra el melanoma obre una nova via per lluitar contra la malaltia
Catalunya migdia

La vacuna contra el melanoma redueix a la meitat la reaparició d'aquests tumors

Els experts adverteixen que els càncers de la pell s'han incrementat un 40% en només 4 anys

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Els resultats dels primers assajos de vacunes contra els melanomes obren una porta d'esperança per fer un canvi d'abordatge contra la malaltia d'aquí pocs anys. L'assaig més avançat és de les farmacèutiques Moderna i BioNTech, que ja ha entrat en fase 3. Per tant, la vacuna es provarà en molts pacients en centres de tot el món.

La vacuna contra el melanoma de Moderna i BioNtech ja ha començat els assajos en fase 3 (Hospimedica)

Es tracta d'un fàrmac basat en la tecnologia d'ARN missatger, com les primeres vacunes contra la covid-19, i el que fa és potenciar el sistema immunitari contra el tumor i amb resultats molt prometedors, com explica Ramon Alemany, cap del grup de teràpies virals contra el càncer de l'Institut Català d'Oncologia, ICO.

"Al cap de 2 anys, el nombre de malalts als quals els reapareix el tumor baixa de forma molt important. Si normalment la meitat dels pacients recorren al cap de 2 anys, amb la vacuna són només un 25%."

"Són resultats molt significatius, que mostren una pauta nova per evitar una malaltia ara té una taxa de recurrència molt elevada. Potser podrem arribar a dir que una persona s'ha curat del tot i amb una estratègia molt poc agressiva, que no genera la toxicitat de la quimioteràpia."

La vacuna contra el melanoma es basa en tecnologia ARN missatger, com algunes vacunes contra la covid-19 (Rawpixel)

La clau: que el tumor sigui operable

La vacuna contra el melanoma no es podria aplicar a tots els pacients amb aquesta malaltia, només a aquells que no han fet metàstasi i que tenen un tumor prou controlat perquè sigui operable. En aquests casos, el fàrmac està demostrant que pot ser molt efectiu. 

"Si la malaltia, encara que estigui avançada, és operable perquè la massa tumoral està localitzada i la podem treure, després de l'operació començaria el procés de vacunació, que pot evitar la recurrència del tumor."

Però la vacuna podria fins i tot servir per poder operar algunes disseminacions dels tumors sobre les quals ara no s'actua.

En opinió de Ramon Alemany, si sabem que el tumor no reapareixerà, s'obren noves possibilitats quirúrgiques.

"Si la vacuna confirma la seva eficàcia, crec que es començaran a operar algunes metàstasis, melanomes viscerals o interns, que abans no s'operaven. El fet de comptar amb una eina que eviti que el tumor reaparegui animarà molt els cirurgians a ser més agressius."

Les vacunes contra el càncer podrien servir en el futur contra molts tipus de tumors (PxFuel)

També per a altres tumors

A banda dels assajos de la vacuna contra el melanoma també se n'ha provat amb èxit una contra el càncer de pàncrees i els experts creuen que estem davant d'una nova via eficaç i econòmicament sostenible per tractar en el futur molts altres tipus de tumors. 

"No només servirà per al melanoma, sinó per a molts altres tipus tumorals sobre els quals puguis fer una cirurgia agressiva i deixar el càncer a nivell residual perquè la vacuna eviti que reaparegui, cosa molt comuna en molts tumors. És una nova aproximació a la malaltia que fins ara no s'havia plantejat."

La millor protecció, la prevenció

La vacuna podria servir per lluitar contra els càncers de la pell, però per evitar el continu creixement entre la població d'aquest tipus de tumors els experts recomanen sobretot reduir l'exposició al sol o fer-ho amb protecció.

Els càncers de la pell han pujat un 40% en 4 anys (Flickr)

I això perquè les dades confirmen que els càncers de la pell s'han incrementat un 40% en només 4 anys, com alerta Lola Bou, de la Societat Espanyola de Dermatologia.

"Un 40%. És brutal. De càncers de pell n'hi ha 47 casos per cada cent mil habitants, i de melanomes, 12 per cada cent mil habitants. Això vol dir que cada any en diagnostiquem uns quaranta mil nous casos a l'Estat."

Altres línies de recerca contra el melanoma passen en aquests moments per trobar noves immunoteràpies més eficaces i també per tècniques d'imatge basades en intel·ligència artificial que permetin una detecció més precoç dels tumors. 

ARXIVAT A:
SalutCàncerCiènciaRecerca científica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut