Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia

La vacuna catalana que ajudarà a controlar el virus de la sida

Aconsegueix un 40% d'eficàcia per controlar el VIH sense tractament i durant 6 mesos

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Sida

Fer menys feixuc el tractament contra la sida. És l'objectiu d'un estudi dissenyat per IrsiCaixa i desenvolupat per l'empresa catalana AELIX Therapeutics,que ha aconseguit la primera vacuna contra el VIH que permet controlar el virus sense tractament. Els resultats en fase 1 i 2 del fàrmac s'han presentat aquest dimecres i són molt esperançadors per la bona resposta immunològica i uns efectes secundaris molt lleus.

Ho explica la investigadora Beatriz Mothe, una de les responsables del projecte:

"El 97% dels vacunats dobla la resposta contra l'antigen que hem posat a la vacuna. I el tercer objectiu és d'eficàcia: el 40% dels vacunats arriba a 6 mesos sense tractament, respecte a un 8% dels placebos."

Aquestes dades la posicionen com una de les vacunes terapèutiques en recerca més prometedores, ja que, en combinació amb altres fàrmacs, podria ajudar a contenir el virus sense necessitat de rebre un tractament antiretroviral crònic com l'actual.

Es tracta de la primera vacuna terapèutica contra la sida que demostra eficàcia a escala mundial per controlar el virus, la qual cosa la converteix en una peça clau en el camí per poder arribar a curar la malaltia en el futur:

"És la primera vegada que veiem que una resposta induïda per una vacuna es relaciona amb un senyal d'eficàcia, amb un efecte sobre la modificació del rebot viral un cop parem el tractament."

 

Actualment, les persones que viuen amb el VIH han de prendre diàriament el tractament antiretroviral, ja que el seu sistema immunitari no és capaç de controlar el virus espontàniament. Ara, els resultats d'aquest assaig clínic demostren que aquesta vacuna pot educar el sistema immunitari per millorar la resposta contra el virus.

"La peculiaritat d'aquesta vacuna és que intenta reproduir la resposta que observem en persones que controlen el virus de forma natural, els 'controladors d'elit'. Llavors, al llarg de l'estudi analitzem totes aquestes mostres per veure si la resposta és similar a la d'aquestes persones; i és així, ho hem aconseguit."

L'estratègia futura seria subministrar la vacuna després d'un temps de tractament antiretroviral, per tenir el virus controlat, i aplicar-la conjuntament amb altres fàrmacs, probablement d'immunoteràpia, per reduir o eliminar també el reservori viral.

"L'ideal són teràpies combinades, és a dir, vacunes i altres fàrmacs que ens ajudin a mobilitzar el reservori. Aquesta vacuna, doncs, hauria de ser l'esquelet o la columna vertebral: pel que fa vacunes terapèutiques, crec que sens dubte és la més avançada a escala mundial en demostrar un senyal de resposta immunològica que es relacioni amb l'eficàcia."

El següent pas són estudis amb diferents grups de població, per exemple, amb malalts amb infecció antiga, per demostrar aquests resultats d'eficàcia. Tot i així, encara falta molt perquè la vacuna pugui arribar als pacients.

La vacuna catalana que ajudarà a controlar el virus de la sida
Un llaç vermell fet amb espelmes en memòria de les víctimes de la sida a Katmandú, al Nepal. Font: EFE

 

L'assaig clínic, que compta amb el suport del Departament de Salut, ha estat promogut per AELIX Therapeutics i s'ha fet a l'Hospital Germans Trias i Pujol per la Fundació Lluita Contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, i compta amb la participació de BCN Checkpoint.

ARXIVAT A:
Sida Vacunes

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut