La selva de l'Amazònia perd una cinquena part de la massa forestal
La selva de l'Amazònia està desapareixent: n'hem destruït el 20%. Quines conseqüències té perdre el principal pulmó del planeta?
Catalunya migdia

La selva de l'Amazònia perd una cinquena part de la massa forestal

La destrucció dels boscos tropicals, emparada pel govern de Bolsonaro, accelera l'escalfament del planeta i el canvi climàtic

Georgina Garcia, Elisa OmedesActualitzat

Al Brasil, cada dia es destrueixen milers i milers d'hectàrees de bosc. La selva amazònica, el principal pulmó del planeta, ja s'ha reduït un 20% i s'han perdut 2.000.000 km2 de massa forestal. La pitjor dada es va registrar a l'octubre, quan va desaparèixer l'equivalent a 100.000 camps de futbol.

El govern d'ultradreta afavoreix la destrucció de la selva amazònica

La desforestació afecta directament les àrees selvàtiques públiques. Hi ha grups organitzats que tallen els arbres i tot seguit cremen el bosc per eliminar qualsevol residu vegetal que hi pugui quedar. D'aquesta manera, el que abans era bosc ara és terra de pastura, segons Luiz Aragao, cap d'àrea d'observació de la terra de l'Institut Nacional d'Estudis Espacials del Brasil:

Les zones desforestades es fan servir per a pastures. Els desforestadors fan servir els ramats per poder acreditar que aquelles terres tenen un propietari, encara que abans de la desforestació fossin públiques.

Però els que en treuen profit en últim terme són els terratinents. Amb el temps, els desforestadors aconsegueixen que el govern els reconegui el dret sobre aquells terrenys i, un cop n'obtenen la propietat, ja els poden fer servir per a activitats més rendibles, com ara plantar-hi soja.

La selva de l'Amazònia per una cinquena part de la massa forestal
Els incendis causen la pèrdua de massa forestal a l'Amazònia (CCMA)

Els ramaders neguen rotundament la seva responsabilitat. Francisco de Sales, director de l'Associació de Criadors del Mato Grosso, diu que la desforestació, si existeix, no és culpa seva:

Hi ha una desforestació il·legal, però és molt poca cosa i la legislació la combat molt durament. Més del 90% de l'Amazònia està intacta. Hi ha informes que parlen d'incendis, però no és cert. Aquí, la selva es conserva molt més que no pas a Europa.

És el mateix discurs del president del Brasil, l'ultradretà Jair Bolsonaro, que nega els incendis i la desforestació. Les xifres, però, el desmenteixen: el 2019, durant el seu primer any de mandat, hi va haver 90.000 incendis a l'Amazones i la desforestació va augmentar un 85%. A més, el seu govern està estimulant la desforestació, segons el científic i activista António Donato:

Els terratinents tenen molta representació al Congrés i han aconseguit canviar la llei i obtenir una amnistia per als responsables dels crims ambientals.

Bolsonaro ha amnistiat les adquisicions de terra irregulars. Ha desmantellat els organismes de control i ara només el 10% de les desforestacions acaben amb multa. La grandària de l'Amazònia, semblant a l'extensió d'Europa occidental, fa molt difícil que les autoritats arribin a temps per enxampar els desforestadors i multar-los o detenir-los.

La selva de l'Amazònia per una cinquena part de la massa forestal
Incendi a l'Amazònia (Reuters)

La desforestació de la selva amazònica afecta tot el planeta

La desaparició de l'Amazones accelera el canvi climàtic. Segons expliquen els científics, la desforestació contribueix a l'escalfament del planeta, ja que dificulta el transport de calor de la zona equatorial cap als pols, que el que fa és refredar el planeta. Aquest és l'origen d'esdeveniments climàtics que hem patit a tot arreu, segons António Donato.

Tant "la bèstia de l'est", aquella onada de fred polar que fins i tot va congelar les piràmides d'Egipte al febrer de 2018, com les onades de calor que poden arribar a superar els 50 graus.

Encara hi ha temps de parar aquesta desforestació massiva, segons asseguren una seixantena d'ONG que han elaborat un pla per frenar-la. Consisteix a aplicar una moratòria de la destrucció de la seva de l'Amazònia, modificar les lleis ambientals per endurir les penalitzacions als desforestadors i els incendiaris, crear àrees protegides sota el control dels indígenes i elaborar un pla de prevenció.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaBrasilIncendisEcologiaAmazòniaJair Bolsonaro
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut