Salut xifra en un 10% les persones que poden tenir una reacció més forta al segon vial de la vacuna
Una dona gran rep la segona dosi de vacuna contra la Covid
Fets o fakes

La segona dosi de les vacunes provoca efectes secundaris més aguts?

Salut xifra en un 10% les persones que poden tenir una reacció més forta a la segona punxada

Estel BatetActualitzat

Ha corregut per xarxes, i alguns usuaris ho han fet arribar a "Fets o fakes", que la segona dosi de la vacuna contra la Covid provoca reaccions molt fortes. 

La segona dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech, que és la que s'ha administrat primer, ha provocat més efectes adversos, tot i que no a tothom que l'ha rebuda, com es pot constatar en aquestes piulades a Twitter:

Les autoritats sanitàries ja preveien que la segona dosi provocaria molèsties més accentuades. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha xifrat en el 10% les persones que les poden patir. I el coordinador de la Unitat de Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ja ho advertia també a través de Twitter.

Adelaida Sarukhan, immunòloga de l'Institut de Salut Global de Barcelona, centre impulsat per la Caixa, ho explica a "Fets o fakes": 

"Totes les vacunes contra la Covid són reactogèniques, que vol dir que tenen reaccions més fortes que altres vacunes".

I el viròleg Xavier Abad, director de la Unitat d'Alta Biocontenció del CreSA-IRTA, apunta per què es nota especialment amb la segona dosi: 

"Es tracta d'un segon contacte amb un immunogen. Per tant, el cos ja ha generat defenses i pot reaccionar més ràpidament i més abruptament".

Dolor local, fatiga o mal de cap

Quan hi ha reacció, sol ser sobretot dolor local a la zona de la punció i fatiga. O símptomes "com una grip lleu", apunten alguns dels sanitaris que ja han rebut la segona dosi, si bé és cert que hi ha hagut gent que ha tingut efectes més aguts, com adenopatia, és a dir, la inflamació dels ganglis limfàtics. En alguns casos ha estat molt dolorosa i ha alarmat alguns dels que l'han patida, com explica una infermera a "Fets o fakes":

"Se'm van inflar moltíssim els ganglis del braç i de l'engonal esquerre. Quinze dies després encara els tinc inflamats, però molt menys"

Altres testimonis consultats per "Fets o fakes" apunten que han tingut diarrea, tremolors, erupcions cutànies i coïssor als ulls.

"També vaig tenir febrícula durant 48 hores, molt cansament, mareig i vòmits."

Reaccions ja previstes 

En tot cas, són efectes que es consideren relativament freqüents, segons recullen les indicacions de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i que ja vam destacar en aquest article de "Fets o fakes".

També des del Canal Salut de la Generalitat se citen les molèsties al braç (84% en el cas de la de Pfizer, 92% en el de Moderna i 54% en la d'Oxford/AstraZeneca), el mal de cap (55%, 61% i 52% respectivament) i la fatiga (63%, 70% i 53%) com els efectes adversos més freqüents.

També se subratlla que "duren aproximadament un dia i apareixen amb més probabilitat després de la segona dosi". En aquest apartat del Canal Salut també s'apunta que aquests efectes secundaris són similars als de la grip i als de la Covid.

Menys efectes secundaris en gent gran

Per contra, des de l'ACRA, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, que agrupa la majoria d'empreses i entitats d'aquest sector a Catalunya, expliquen a "Fets o fakes" que la gran majoria de residents i de professionals no han notat cap efecte greu. La directora general, Montse Llopis, assegura que el el 96% dels usuaris i el 80% dels treballadors d'aquests centres ja han rebut les dues dosis de la vacuna de Pfizer:

"Molt pocs casos han notat algun efecte secundari, com fatiga o febrícula, que com a molt ha requerit un descans de 24 hores"

Laia Aizpun, directora d'una residència de gent gran d'Agramunt, ha explicat a "Fets o fakes" que "els avis s'han trobat tots bé" després de rebre les dues dosis de la vacuna.

"Alguna treballadora sí que ha tingut efectes secundaris, que han estat més forts amb la segona dosi, com fatiga, una mica de febre i dolor a la zona de la punxada, però aquestes reaccions han durat 48 hores".

Per què els joves noten més molèsties?

La immunòloga d'ISGlobal, Adelaida Sarukhan, assegura que en persones joves la resposta immunitària és més forta i, per tant, els efectes adversos de les vacunes s'accentuen, sobretot amb la segona dosi. El viròleg Xavier Abad també apunta en aquesta direcció: 

"El jovent i el col·lectiu de mitjana edat reaccionen immunològicament millor, i podria ser que mostressin efectes secundaris més evidents. Per la gent gran està descrita la immunosenescència, que implica menor capacitat reactiva immunològicament."

Els beneficis de les vacunes

En tot cas, les xifres avalen que els avantatges de les vacunes superen amb escreix els inconvenients puntuals que pot tenir la seva administració, com ha concretat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

"La taxa d'infecció entre els professionals sanitaris que ja han rebut la segona dosi de la vacuna s'ha reduït un 80%"

Des de la patronal de les residències privades i concertades de Catalunya, Montse Llopis s'afegeix a les bones perspectives que obren les vacunes en l'evolució de la pandèmia: 

"Hem notat una davallada notable dels contagis i els pocs casos que s'han registrat han estat asimptomàtics."

També la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha constatat l'efecte de la vacunació:

"A partir dels 13 o 14 dies després d'haver rebut la vacuna ja observem que pràcticament no es detecta cap contagi."

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
Anar al contingut