La normalitat de les opcions LGTBIQ+ a les passarel·les de moda
Els dissenys de Rei Kawakubo segueixen la tendència "genderless" (Wikipedia)
Catalunya migdia

La normalitat de les opcions LGTBIQ+ a les passarel·les de moda

Els dissenys unisex s'imposen cada cop més i trenquen barreres de gènere en un sector històricament obert

La moda és un dels sectors creatius i econòmics en què la realitat LGTBI està ben present i més assumida. Fa dècades que molts dels grans creadors internacionals van poder presentar-se públicament com a homosexuals i van fer col·leccions en què feminitzaven la roba masculina i hi masculinitzaven la femenina, en un procés que avui ha evolucionat cap a la moda anomenada "genderless" o sense gènere.

Llibertat per viure, llibertat per vestir

Actualment, a les passarel·les sovintegen les col·leccions unisex, neutres o "genderless", en què es difuminen les etiquetes i els rols tradicionals. Tant les grans marques internacionals com els dissenyadors independents i els novells presenten creacions que defensen la llibertat de vestir i viure segons les opcions de cadascú.
 

La tarragonina Paola Molet, de 23 anys, va presentar a l'última passarel·la 080 de Barcelona la col·lecció "Oh, l'amour", en què mostrava l'empatia que sent cap a unes persones que sovint s'han vist obligades a amagar els seus sentiments o la seva orientació sexual per por de no ser acceptades. Els seus dissenys volien transmetre aquesta solidaritat.

"En aquesta col·lecció, els primers looks tenen uns teixits més rígids, més espessos, més durs, reflectint aquestes barreres socials. A mesura que avança la col·lecció, els teixits es tornen molt més transparents, per simbolitzar que la persona per fi ha trobat el camí que anhelava."


La moda, factor de normalització

El sector de la moda ha estat sovint dominat per dissenyadors homosexuals, gegants de la creació, com Yves Saint-Laurent, Christian Dior o Cristóbal Balenciaga, tal com recorda Vicenç Mustarós, un dels artífex de la passarel·la 080 que ara coordina el festival de moda independent Off Modo, que es farà aquest juliol a Vic:

"El sector de la moda està pràcticament controlat, en tota la seva història, per homosexuals. La majoria dels millors dissenyadors o creadors ho són."

Més enllà dels dissenys elaborats per creadors homosexuals, també n'hi ha que han donat visibilitat a la comunitat LGTBIQ+ i han treballat per superar els prejudicis de gènere.

Des de Jean-Paul Gaultier fins a Palomo Spain; del director artístic de Louis Vuitton, Nicholas Ghesquière, al de Gucci, Allessandro Michelle. Llibertat per crear i llibertat per vestir, assegura l'estilista Jaume Vidiella, director de l'Escola d'Arts i Tècniques de la Moda, de l'Escola Superior de Disseny de la Universitat Ramon Llull:

"Algunes de les grans cases de la moda, amb moltes botigues i moltes vendes, fan col·leccions en què hi ha moltes peces masculines a les col·leccions femenines, però sobretot hi ha molts elements, com estampats, teixits delicats o brodats a la moda masculina."

Els límits, llavors, es difuminen, desapareixen:

"Són col·leccions amb moltes peces que són tant per a noi com per a noia. És igual qui les compri, tant és qui siguis i on vagis: totes les maneres són respectables mentre tu respectis els altres i no siguis fatxa."

Actualment, la moda "genderless" té algunes referències de primer ordre, com el belga Martin Margiela, graduat a la prestigiosa Escola de Moda de la Reial Acadèmia de Belles Arts d'Anvers, i els dissenyadors japonesos que esmenta Paola Molet:

"Els meus referents en la moda 'genderless' són Rei Kawakubo, Junya Watanabe i Yohji Yamamoto, perquè van acostar la moda masculina a la femenina amb línies rectes i formes molt més lleugeres. Moltes marques s'han sumat a aquest moviment, que cada cop veurem més a les passarel·les."

Els dissenys unisex o "genderless" necessiten models de passarel·la que s'hi adiguin i això ha obert les portes de les desfilades a les persones transsexuals, com Fiona Albó, una jove osonenca que ha començat a treballar en aquest món.

La normalitat de les opcions LGTBIQ+ a les passarel·les de moda
Armilla de porcellana del dissenyador belga Martin Margiela, format a l'Escola d'Anvers (Wikipedia)

La jove model s'ha trobat amb un sector obert, que li ha permès viure la transsexualitat amb normalitat i fins i tot amb un plus afegit:

"Potser fins i tot ser transsexual t'obre més portes en el món de la moda, ja que aquests últims anys s'està reivindicant molt el model sense gènere, que pot representar una col·lecció tant d'home com de dona. I, a mi, m'ajuda tenir trets masculins i femenins a la vegada."

El risc, segons remarquen algunes veus des del sector de la moda, com Vicenç Mustarós, és que el "genderless" acabi sent una moda passatgera o que només s'acabi imposant en un sentit:

"Em fa molt por que la moda sense gènere, al final, el que faci sigui masculinitzar la dona més que feminitzar l'home. De moment, el que veig és la dona masculinitzada més que l'home feminitzat."

Tot i això, Mustarós aplaudeix que la moda sigui capdavantera a l'hora de fer un món més igualitari i que no discrimini per opcions sexuals.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut