
La llevantada toca de ple Catalunya
Onades de més de 10 metres, vents de més de 70 km/h i neu que pot baixar fins als 400 metres
El primer temporal de l'any ja ha arribat a tot el país. El vent ha girat cap a Llevant i ha portat un fort onatge, pluja general i neu a moltes comarques. El risc és extrem a la costa, amb onades que en alguns casos han arribat a més de 10 metres i algunes destrosses a les platges.
El gruix a la serralada transversal ja fa més goig. Uns 20 cm a Cantonigròs. Mentrestant, la boia marítima de Begur ja assolit una onada màxima de 12,75 metres i una mitjana d'onades de 7 metres. Foto Núria Bacardit. @eltempsTV3 @meteocat pic.twitter.com/kOoU6fWFrH
MeteoMauri (@MeteoMauri) February 7, 2023
La subdirectora operativa de Protecció Civil, Imma Solé, confirma a Catalunya Ràdio que les alertes es mantenen fins a mig matí de dimecres, sobretot pel que fa a la precaució amb el temporal marítim. Més endavant, la situació s'anirà normalitzant:
"S'anirà calmant al llarg del dia i podrem anar retirant les alarmes."
Afectacions al transport escolar
El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les vuit de la tarda de dimarts gairebé 300 trucades, sobretot de la Catalunya Central, on hi ha hagut les nevades més intenses. A Osona la neu ha arribat sobretot al Collsacabra (també ha nevat a cotes baixes, com a Tona, que està a 600m) i també ho ha fet a l'Alt Berguedà. Segons Solé, no hi ha hagut cap incidència destacable ni tampoc hi ha constància de ferits.

A les comarques interiors de Girona i el nord de Barcelona, la neu que ha caigut ha provocat problemes a les carreteres i ha fet recomanable alterar els horaris escolars en alguns casos. Al Ripollès, el transport escolar es veurà afectat també dimecres.
La neu també ha obligat a suspendre classes a partir del migdia a municipis com Tona o L'Estany. La responsable d'ensenyament de la Generalitat a la Catalunya Central, Gemma Boix, confia que la situació es vagi normalitzant aquest dimecres.
Una vintena d'alumnes de l'Institut de Roda de Ter avancen la tornada cap a Cantonigròs i Rupit per precaució per la neu @rupitipruit pic.twitter.com/VRn9jb2AAp
Nati Adell (@Natiadell) February 7, 2023
En aquest sentit, Protecció Civil fa una crida a reduir la circulació de vehicles per les carreteres de les zones nevades, perquè hi puguin treballar les màquines llevaneu. D'altra banda, Solé insta als conductors que hagin d'agafar el cotxe aquest dimecres al matí a vigilar especialment amb les plaques de gel que es puguin formar la nit de dimarts a la carretera.
El mar, ben embravit
La situació és especialment perillosa a les zones marítimes. El temporal de mar ha provocat onades molt altes, que en alguns casos han superat els 10 metres.


Protecció Civil té activat el pla Procicat per fort onatge i recomana no acostar-se als espais com esculleres i passejos marítims, i abstenir-se de fer activitats nàutiques.

El vent, amb ratxes que poden superar els 70 km/h al litoral i el prelitoral central, ha obligat a activar l'alerta del pla Ventcat.
Al Delta de l'Ebre, la llevantada ha tornat a inundar la barra del Trabucador (que, segons el cap del servei provincial de costes, Toni España, es podria trencar si el temporal s'allarga) i s'ha emportat sorra de moltes platges. Les onades i el fort corrent han obert canals entre el mar i la badia dels Alfacs. Les precipitacions han anat baixant, resseguint el país de nord a sud.

També ha provocat destrosses en algunes zones de la Costa Central. A Badalona, per exemple, ha fet desaparèixer part de les platges i ha afectat algunes instal·lacions.
El Club Nàutic Bétulo, els banys del Canyadó, el sobreeixidor del col.lector de Llevant i la Donzella de la Costa els més afectats pel temporal. @AjBadalona ha tallat el Passeig Marítim i ha tancat els parcs de Can Solei i Ca l'Arnús i l'Escorxador https://t.co/Ugh4IPgsKU pic.twitter.com/plEkZqHvh8
David Angela (@davidangelagam) February 7, 2023

A Barcelona, el temporal s'ha emportat força sorra de les platges. L'Ajuntament ha activat l'alerta del Pla Bàsic d'Emergència pel mal estat de la mar, sobretot a la Barceloneta (on ja s'ha menjat part de la plata), i ha tancat els accessos a les esculleres i els espigons. A les platges hi ha bandera vermella i està prohibit entrar al mar, així com també estan tancats els parcs de la ciutat.


Malgrat les recomanacions per no fer activitats relacionades amb el mar, a Barcelona ha entrat en vigor la nova normativa que permet fer diferents modalitats de surf encara que estigui activada l'alerta del Pla Bàsic d'Emergència sota la responsabilitat de la persona que practica aquest esport.
A Platja d'Aro, al Baix Empordà, i a Lloret de Mar, a la Selva, també s'han tancat els accessos a les platges.
Des de Protecció Civil, Solé demana molta prudència i reduir la mobilitat tant com es pugui:
"Evitem determinades activitats si no en tenim necessitat. I sobretot informem-nos molt perquè la situació anirà variant."
En cas que s'hagi de sortir a la carretera, el Servei Català del Trànsit ha publicat unes recomanacions per conduir amb mal temps. D'altra banda, Protecció Civil aconsella assegurar portes i finestres, i recollir tendals i testos que puguin caure. Si es camina pel carrer es recomana allunyar-se de cornises, murs, arbres i edificis en construcció.