La justícia d'Andorra investiga Mariano Rajoy, en el marc de l'Operació Catalunya
Catalunya migdia

La justícia andorrana investiga Mariano Rajoy per l'operació Catalunya

L'expresident espanyol està acusat de pressionar la Banca Privada d'Andorra per aconseguir informació de polítics catalans durant el procés

RedaccióActualitzat

Andorra investiga si el govern de l'expresident espanyol Mariano Rajoy va coaccionar la Banca Privada d'Andorra per aconseguir dades de suposats comptes bancaris de polítics catalans durant el procés, en el marc del que es coneix com a operació Catalunya. Són els expresidents Jordi Pujol --i la seva família-- i Artur Mas i l'exvicepresident Oriol Junqueras.

Els tribunals del Principat també han imputat Jorge Fernández Díaz, exministre de l'Interior; Cristóbal Montoro, exministre d'Hisenda, i tres exalts càrrecs de l'anomenada "policia patriòtica", com Eugenio Pino.

L'exnúmero 2 de la policia, Eugenio Pino, a la comissió del Congrés pel cas Kitchen
L'exnúmero 2 de la policia espanyola Eugenio Pino és un dels investigats per aconseguir dades de suposats comptes bancaris de polítics catalans (EFE)

Segons l'escrit, la policia espanyola va intentar obtenir "mitjançant vies il·legals" una informació bancària secreta protegida per la legislació andorrana.

La magistrada creu que es podria haver vulnerat la sobirania d'Andorra per aconseguir informació, a través de coaccions, extorsió, xantatges i amenaces, com la de tancar el banc i la seva filial espanyola, Banco Madrid.

Franco no es va atrevir amb Andorra

Els col·lectius Drets i Institut dels Drets Humans d'Andorra (IDHA) van presentar la querella. Després s'hi van afegir els responsables de la Banca Privada d'Andorra i la família Pujol Ferrusola com a perjudicats.

Elisa Muxella, presidenta de l'IDHA, ha subratllat la gravetat dels fets a Catalunya Ràdio:

"És la primera vegada que Espanya envaeix la nostra sobirania. No ho va fer ni Franco, que era un dictador. No ens quedarem mirant el cel. Hi ha d'haver unes regles. A més, hi ha un tractat de bon veïnatge amb Espanya i se l'han passat pel forro."

Cues a la Banca Privada d'Andorra
La Banca Privada d'Andorra és un dels denunciants

Muxella ha afegit que la policia espanyola va amenaçar bancs andorrans, però no es va atrevir a fer el mateix amb Suïssa:

"També ho van intentar amb Suïssa. Vostè creu que van enviar algun policia a Suïssa, en alguna banca suïssa, dient 'escolti, vull el nom d'aquests senyors si no li tanco el banc'? Si haguessin fet això aquest senyor ja no hauria sortit de Suïssa." 

La presidenta de l'IDHA espera que Rajoy i els dos exministres imputats, Fernández Díaz i Montoro, acabin declarant davant la jutgessa andorrana i no se n'escapin com han fet altres expolicies citats a Andorra, un dels quals té protecció diplomàtica atorgada pel govern espanyol per no haver de declarar. 

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha acusat la justícia espanyola de no fer res davant "els comportaments mafiosos de les persones involucrades en l'operació Catalunya":

"És la impunitat de determinats càrrecs polítics, en actiu o retirats, amb la complicitat de l'estat espanyol quan pel que se'ls ha d'investigar està relacionat amb Catalunya. Quina vergonya que hagi de ser la justícia andorrana qui ho hagi de fer, però celebrem que almenys aquesta sigui una opció. Per tant, una vegada més la justícia hem de buscar-la fora de l'estat espanyol."

La jutge d'instrucció especialitzada número 2 d'Andorra, Stephanie Garcia, insta els sis investigats a buscar-se un advocat a Andorra en un termini de 15 dies, si no, se'ls n'assignarà un d'ofici.

Anar al contingut