Les persones que necessiten ajuda van a l'alça des d'abans de l'estiu
Les persones que necessiten ajuda van a l'alça des d'abans de l'estiu
Catalunya migdia

La inflació posa en alerta el tercer sector

Les entitats que combaten la pobresa estan preocupades per la pujada de preus en l'alimentació, l'energia i l'habitatge

RedaccióActualitzat

La pujada de preus té un doble impacte en les entitats dedicades a combatre la pobresa. Per una banda, des del tercer sector preveuen que la xifra d'usuaris que atenen s'incrementi aquesta tardor. Per l'altra, que l'augment dels preus els compliqui l'adquisició de productes de primera necessitat.

Des de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya asseguren que la situació és preocupant i no sembla que hagi de millorar. Les ONG ja fa uns mesos que reben més peticions d'ajuda per cobrir necessitats bàsiques com l'habitatge, l'alimentació i les factures energètiques.

La inflació per sobre del 10%

A Catalunya, la inflació s'ha situat aquest agost en el 10,2%, amb l'energia i els aliments al capdavant de la pujada de preus.

L'electricitat s'ha disparat un 60%, i el gas i el gasoil, més d'un 20%. Pel que fa als aliments, la farina, la pasta i la mantega s'han apujat al voltant del 30% i la llet i els ous, més d'un 20%.

La presidenta de la Taula, Francina Alsina, ha explicat a Catalunya Informació que -com va passar amb la pandèmia- preveuen que augmenti el nombre de famílies que necessitaran suport per primera vegada.

"L'encariment suposa entre 30 i 50 euros cada mes i, això, al final de l'any, és un increment que moltes vegades acaba sent inassumible per a l'economia familiar."

Les famílies amb menors en situació de vulnerabilitat són el doble de casos que els de les llars sense fills
Les famílies amb menors en situació de vulnerabilitat són el doble de casos que els de les llars sense fills

Des del Banc dels Aliments, que al mes d'abril ja va reduir un 12% la quantitat de productes que distribueix, també estan amoïnats per com poden fer front a un augment de la demanda.

Lluís Fatjó-Vilas, president de l'entitat, apunta que la inflació dificulta l'aprovisionament dels seus magatzems amb productes provinents del malbaratament.

"Amb una situació de preus alts vol dir que l'oferta de productes és més limitada i que, per tant, és més difícil abastir el Banc dels Aliments del malbaratament que es genera en les cadenes de distribució."

Els bancs d'aliments escanyats per l'alça de preus i la crisi d'Ucraïna
L'escassetat ha obligat a reduir la quantitat d'aliments que es lliuren als beneficiaris (Banc d'Aliments de Barcelona)

Les entitats també alerten del risc que més catalans s'estanquin en situacions de pobresa endèmica perquè encara no s'han pogut recuperar de la crisi del 2008.

Anar al contingut