La infància de Dalí, retratada
El Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, reedita l'exposició de fotos dels 20 primers anys de Salvador Dalí per recordar el centenari del naixement del pintor
La infància de Dalí, retratada
La família, els jocs o l'escola són alguns dels aspectes retratats en una mostra que comprèn del 1900 al 1928
Catalunya migdia

La infància de Dalí, retratada

El Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, reedita l'exposició de fotos dels 20 primers anys de Salvador Dalí per recordar el centenari del naixement del pintor

Albert RequenaActualitzat
TEMA:
Art

El Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, reedita l'exposició de fotos dels 20 primers anys de Salvador Dalí que es va mostrar el 2004 per recordar el centenari del naixement del pintor.

La família, els jocs o l'escola són alguns dels aspectes que destaquen d'aquest recull de fotografies de la vida de Dalí d'entre el 1900 i el 1928 en una mostra gratuïta i per a tots els públics, fet que ha propiciat aquesta exposició. No hi ha cap indici que la família Dalí Domènech tingués un àlbum de fotografies familiar, però sí que es tenia constància de la seva predisposició a deixar-se fotografiar.

Salvador Dalí en una imatge de 1907.

​​L'exposició "Els primers vint anys de Salvador Dalí", que es pot tornar a veure al Museu del Joguet de Figueres fins a l'11 de setembre, suposa un treball de recerca i la col·laboració de 13 arxius particulars i d'altres entitats on es veu Dalí, encara sense bigoti, en els àmbits més íntims i familiars. Ho explica el director del Museu del Joguet de Figueres, Josep Maria Joan:

"Recorden moltes escenes de la familia de Dalí: de la seva germana, les primeres exposicions, les cartes de Menorca... També hi ha una petita evocació de Cadaqués i una altra de Figueres d'aquella època."

Felipa Domènech Ferres i Salvador Dalí Cusí, pares de Salvador i Anna Maria Dalí, el dia del seu casament. (Arxiu Felip Domènech)

La directora del Museu Dalí, Montserrat Aguer, posa en relleu la importància d'aquesta exposició, que es va presentar per primera vegada el 2004.

"Quant a la fotografia, és una exposició importantíssima, perquè com que els agradava retratar-se, tenim moltes fotografies de principis del segle passat, la qual cosa no és gens habitual. A més, eren personatges fotogènics i les fotografies eren molt divertides."

Salvador i Anna Maria Dalí, amb la seva joguina preferida, 1926. Fotografia de Joan Xirau, presa a l'estudi del pintor a Figueres ( Arxiu Museu el Joguet de Catalunya-Figueres)

Montserrat Aguer opina que a través de la mostra ja s'intueix com Dalí anava formant la seva imatge.

"D' aquesta idea de Figeres que ens rememora a tots: les escoles que hi havia, com jugava, com es relacionava amb els altres nens, en definitiva, com començava a formar la seva imatge. Veiem un nen vesit de rei, que reivindica la figura de geni que esdevindria... El germen del Dalí és important i es mostra aquí."

​​A més de les fotografies, l'exposició inclou també documentació de Dalí sobre els seus estudis, les col· laboracions en publicacions de la capital de l'Empordà o de les seves primeres exposicions.

 

 

ARXIVAT A:
Art

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut