La història del monòlit franquista de Tortosa, que finalment es retirarà
El monument al riu Ebre que commemorava "25 anys de pau" sota una dictadura
La història del monòlit franquista de Tortosa, que finalment es retirarà
El monument que commemorava "25 anys de pau" sota una dictadura
El monòlit de Tortosa. Vista general
Catalunya migdia

La història del monòlit franquista de Tortosa, que finalment es retirarà

El monument al riu Ebre que commemorava "25 anys de pau" sota una dictadura

Enllaç a altres textos de l'autor

Redactora d'Informatius de Catalunya Ràdio

@elisaomedes
Actualitzat

El riu Ebre sempre es recordarà com un dels escenaris més cruels de la guerra civil. El llit del riu guarda violència, sang i patiment, però ja no sustentarà més l'homenatge als vençuts. L'Ajuntament de Tortosa ha anat superant tots els esculls per retirar el monòlit, erigit a la glòria del dictador.

Dos ponts destruïts i un homenatge als vencedors

El monument està situat, fins ara, al punt on hi havia hagut un pont de barques que es va cremar l'any 1892. Per substituir-lo, a finals del segle XIX es va construir el pont de la Cinta. L'exèrcit republicà el va volar l'any 1938, però en va quedar una pilastra i és just al damunt on uns anys més tard es va col·locar el monòlit franquista.

El monument que commemorava
Monòlit de Tortosa. Pinacles (ACN)

L'any 1964, la dictadura commemorava el final de la guerra civil i celebrava el que la propaganda del règim en deia "25 anys de pau". També feia un quart de segle que havia tingut lloc la batalla de l'Ebre, la més llarga i sagnant de la confrontació, que va representar l'inici de la victòria dels insurrectes. En plena complaença del règim feixista, al governador civil de Tarragona, Rafael Fernández Martínez, al president de la Diputació, Antonio Soler Morey, i a l'alcalde de Tortosa, Joaquín Fabra, no els devia costar gaire posar-se d'acord per impulsar un monument d'exaltació "nacional" i d'homenatge als "caiguts". Els caiguts del seu bàndol.

El van encarregar el disseny a Lluís Maria Saumells. El 13 de novembre de 1964, el monument ja estava acabat i dos anys més tard va venir el dictador Francisco Franco en persona per inaugurar-lo.

La simbologia feixista del monòlit

El conjunt monumental, ben bé al mig de l'Ebre, està format per un pilar de formigó que aguanta dos pinacles de forma piramidal. El més alt fa 26 metres d'alçada, té una enorme creu de Santiago i està coronat per un soldat que toca una estrella amb la punta dels dits. Uns diuen que el col·loca al cel i uns altres que l'estrella el guia. Sigui com sigui, el soldat té el braç dret enlaire, recordant la salutació feixista. El pinacle més petit fa 16 metres i està coronat per una àguila imperial amb les ales esteses.

El monument que commemorava
Monòlit de Tortosa. Àguila imperial (ACN)

Abans també tenia un parell d'inscripcions que deien "Al Caudillo de la Cruzada y de los veinticinco años de paz" i "A la promoción Ebro de la Guardia Civil", però es van treure el 1986, onze anys després de la mort del dictador. Vint-i-dos anys més tard, el 2008, l'Ajuntament va retirar les plaques que recordaven que Franco havia inaugurat el monòlit i que eren just al davant, a la rambla Felip Pedrell.

La memòria controvertida

La retirada del monument sempre ha estat polèmica. Ni els partits representats al consistori ni els mateixos tortosins es posaven d'acord. Una part volia eliminar aquest vestigi franquista i uns altres el defensaven pel seu caràcter històric. Després de dos intents fallits per fer una consulta popular i d'una moció del Parlament instant la retirada, l'Ajuntament va fer un primer referèndum l'any 2016. La participació no va arribar al 30% i va guanyar el no a retirar-lo. Avui, l'Ajuntament no és el mateix. Les últimes eleccions van canviar el mapa municipal i ara només un regidor, el de Ciutadans, s'oposa a desballestar el monòlit franquista. Així és que, més d'hora que tard, el riu Ebre tornarà a passar sense entrebancs per la ciutat de Tortosa, guardant, en silenci, històries de dolor i sang.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut