
La fisioteràpia millora la qualitat de vida del 60% d'afectats per covid persistent
El Col·legi de Fisioterapeutes publica una guia per tractar les seqüeles de la malaltia
Mònica Mas
Periodista
De totes les persones que contrauen la malaltia, el 10% desenvolupen una covid persistent. D'aquestes, el 80% són dones d'entre 40 i 50 anys. Es calcula que a Catalunya hi ha 300.000 persones afectades.
Els símptomes redueixen la qualitat de vida dels que els pateixen i són molt diversos. Els més comuns són dificultat per respirar, fatiga muscular i disfunció cognitiva.
La fisioteràpia ha demostrat que pot ajudar els pacients de covid persistent a millorar la respiració i a recuperar la mobilitat i la força, amb diferents tècniques.
Amb aquest propòsit, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha elaborat la "Guia clínica de fisioteràpia per al maneig de la covid persistent".
📘 La "Guia clínica de fisioteràpia per al maneig de la covid persistent", elaborada pel @ColFiCat, arriba als mitjans de comunicació!
CFC (@ColFiCat) February 3, 2023
👏 Es tracta de la primera guia clínica a Espanya que aborda el tractament fisioterapèutic per al maneig de la covid persistent. pic.twitter.com/v2ADZaakkH
El document dona eines als fisioterapeutes per detectar els símptomes de la covid persistent i recursos pràctics per tractar-los.
Parteix de dues àrees de treball: d'una banda, teràpia per recuperar musculatura i, per tant, mobilitat; de l'altra, tècniques per millorar la capacitat pulmonar.
En el primer cas, explica el fisioterapeuta Jordi Vilaró, un dels autors de la guia, es recorre a exercicis aeròbics:
"S'ha comprovat que la fisioteràpia té bons resultats amb la covid persistent. Un programa específic d'exercicis aeròbics, com caminar o córrer de manera controlada i programada, i treballs de força muscular, ajuda que la musculatura es readapti de nou i pugui tornar als nivells que tenia abans de la covid."
Els problemes respiratoris són uns dels símptomes més discapacitants. Per això és tan important recuperar la capacitat pulmonar:
"Reeduquem la respiració per poder-la millorar durant les diferents activitats, a casa, a la feina o a l'esport. Perquè els malalts tenen una limitació respiratòria molt important que els dificulta fer els esforços que feien abans d'agafar la covid."
L'experiència ha demostrat, diu Vilaró, l'eficàcia de la fisioteràpia:
"La majoria de pacients, sobre el 55 o 60%, fan una recuperació molt gran i, d'aquests, entre el 15 i el 20% es recuperen totalment."
Alfons Lobo n'és un bon exemple. El seu és un cas extrem: es va contagiar de coronavirus el març del 2020, durant la primera onada, va estar tres mesos a l'UCI en coma induït, set mesos més ingressat per recuperar-se i finalment va haver de rebre un trasplantament bilateral de pulmons.

Ara fa teràpia per millorar la capacitat pulmonar:
"La centro molt en el tema diafragma, amb tècniques per saber utilitzar-lo i agafar-ne consciència. Faig exercicis per relaxar el diafragma i de respiració perquè treballi."
Amb aquests exercicis, Alfons Lobo ha millorat la seva capacitat pulmonar i també la mobilitat i l'equilibri.