La Covid, una malaltia estacional?
El virus de la Covid podria tornar cada hivern
Catalunya migdia

La Covid tornarà cada hivern

Un estudi liderat des de Catalunya suggereix que el SARS-CoV-2 es propaga més de pressa quan fa fred, però els brots futurs seran més atenuats gràcies a les vacunes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Una investigació dirigida pel centre IsGlobal de La Caixa i publicada a la revista científica Nature Computational Science demostra que el virus es propaga més de pressa i amb més eficàcia quan fa fred i la humitat és baixa. Aquestes condicions faciliten que viatgi en aerosols més petits, tal com explica a Catalunya Ràdio Xavier Rodó, el coordinador de la investigació:

"El paper dels aerosols és important i les condicions que es donen a l'hivern porten un augment de la persistència dels aerosols de mida reduïda en condicions de baixes temperatures i baixes humitats absolutes. A més intensitat del canvi en aquestes variables, més propagació de la Covid."

Els aerosols són el mitjà més efectiu de transmissió del virus. Aquestes minúscules partícules que expulsem cantant, tossint o simplement parlant, són un dels vehicles en què viatja el virus, que també ho pot fer en gotes. La seva capacitat de contagi és inversament proporcional a la seva mida: com més petits són, més ràpid viatgen, més lluny i en més quantitat, i, per tant, la seva capacitat d'infectar és més alta.

La Covid, una malaltia estacional?
Xavier Rodó, coordinador de l'estudi (IsGlobal)

Les condicions hivernals són les òptimes per a la propagació del virus. Llavors, com és que aquest estiu la pandèmia ha tingut una incidència més alta? Els responsables de la recerca ho justifiquen per l'alta interacció social, tot i que segons dades del seu estudi no era el millor moment meteorològic per al virus.

"El clima no és l'únic factor. És obvi que el comportament humà i les dinàmiques socials tenen un pes que en molts moments és principal. A l'estiu hem vist unes dinàmiques dominades bàsicament per les interaccions humanes. Si creix la densitat de població, el virus es transmetrà igualment."

Amb la imminent arribada del fred de l'hivern, Xavier Rodó pronostica nous brots de la infecció, però més continguts gràcies a les vacunes.

"Anem cap a condicions de més facilitació en la propagació. És d'esperar que hi hagi brots que, òbviament, no seran com els de les onades més cruentes que hem tingut, però no hauríem d'abaixar la guàrdia, sobretot amb els sistemes de ventilació."

Aquests investigadors creuen que els resultats de l'estudi, confirmats amb un mètode estadístic i un model matemàtic, demostren que cal tenir en compte els factors meteorològics en la gestió de la pandèmia. La recerca és la més àmplia feta fins ara sobre la relació entre el SARS-CoV-2 i el clima, i hi han participat 162 països de tot el món.

 

ARXIVAT A:
Covid-19
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut