La COVID entra al Diccionari
La Covid, nova paraula del Diccionari de la llengua catalana
Catalunya migdia

La covid entra al diccionari

Les paraules "coronavirus" i "cribratge" també s'incorporen al Diccionari de la Llengua Catalana

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Camps Puigantell

Redactora d'informatius especialitzada en literatura

@MontseCampsP
Actualitzat

El Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans ha guanyat aquest any cent noves paraules i n'ha modificat més de 200, entre els canvis nous que es van fer el març passat i aquest novembre.

Entre els mots d'aquest novembre hi ha la covid, el coronavirus, cribrar i cribratge. Per Magí Camps, membre de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, són paraules que en poc temps han passat a formar part del lèxic comú habitual.

"Va haver-hi moments que algunes persones consideraven que no havíem d'introduir "covid" perquè passaria. Vam dir que podia passar ràpid, però que ens ens recordaríem bastants anys."

Però n'hi ha moltes més, com ara "culleradeta", que defineix com a "quantitat d'una substància alimentària, medicinal, etc., que cap en una cullereta".

A més, hi suma un bon nombre d'adjectius provinents de participis de passat, el significat dels quals no es desprèn del verb original. Es tracta, per exemple, de paraules com "uniformat", "viatjat", "viscut", "fotut", "cardat" o "fumut".

Diccionari
S'han modificiat expressions amb connotacions masclistes i s'han afegit al diccionari noves locucions

Definicions discriminatòries

Pel que fa a les modificacions, hi ha, per exemple, "clatellada", "aforament", "còmplice", "ferro" o "reticent". Destaca també "floreta": a partir d'ara es descriu com a "paraula afalagadora que hom adreça a algú lloant els seus atractius". S'ha eliminat "tradicionalment adreçat a una dona" per "que hom adreça a algú".

Per Josep Martines, que és president de la Comissió de Lexicografia de l'Institut d'Estudis Catalans, el canvi té a veure amb el moment en què ens trobem:  

"Es deu a la necessitat que el diccionari connecti amb la societat. Ha d'estar atent als canvis sociològics que estem vivint. Tot allò que pugui resultar discriminatori ho intentem evitar."

Alguns dels 49 articles que s'afegeixen a la nomenclatura del DIEC

cardat2 -ada
adj. pop. Fotut 1 i 2. Estava molt cardat de diners i en va demanar en préstec. Tenim un panorama ben cardat al davant. Trobar-se sol és molt cardat.      

coronavirus
m. Família de virus de forma esfèrica i amb protuberàncies semblants a les de la corona solar, que són causants de malalties respiratòries i altres afeccions en diferents classes de vertebrats.

covid
[de l'acrònim de l'anglès COVID, 'coronavirus disease']
f. Malaltia respiratòria causada pel coronavirus SARS-CoV-2 i caracteritzada per febre, tos i dificultats respiratòries, que en casos greus pot derivar en una pneumònia, en una síndrome respiratòria aguda greu o en una insuficiència renal.

espertinar1
v. intr. Berenar1.      

"Avall que fa baixada"

També és especialment rellevant el nombre de locucions que s'han afegit al diccionari, com "avall que fa baixada", "dia a dia", "cada dos per tres", "d'una hora lluny", "en tot moment", "en síntesi", "fer el ronso" o "sol com un mussol". Per Josep Martines, les noves entrades demostren que la llengua està ben viva:

"Hi ha necessitat d'introduir novetats. Si no hi ha necessitat de dir les paraules en català, no cal que el diccionari canviï. Mireu-ho des d'aquesta òptica: és un símptoma important de vitalitat".

La llista de tots els canvis introduïts al DIEC es pot consultar ja a la web del diccionari i anant a "actualitzacions".

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut