El matemàtic Xavier Ros Oton, un dels guardonats, escoltant el discurs del rei i portant el llaç groc (EFE)
El matemàtic Xavier Ros Oton, un dels guardonats, escoltant el discurs del rei i portant el llaç groc (EFE)
Catalunya migdia

La Casa del Rei no ha esborrat el llaç groc de la foto d'un dels guanyadors dels Premis Princesa de Girona

El conseller Puigneró i l'economista Xavier Sala-i-Martín han acusat la Casa del Rei d'esborrar el símbol reivindicatiu de les imatges de la recepció

Carlos BaraibarActualitzat

El doctor en Matemàtiques per la UPC i professor a la Universitat de Zuric Xavier Ros-Oton va captar l'atenció de les càmeres per recollir el Premi Princesa de Girona aquest dilluns portant un llaç groc a la solapa. Durant la recepció després de l'acte, la Casa del Rei va fer un tuit amb fotos dels guardonats on Ros-Oton apareixia sense el símbol. Les sospites van incendiar immediatament Twitter, però és fals que la Casa del Rei edités les imatges i esborrés el llaç.

El #fetsOfakes, l'espai de verificació de "Catalunya migdia", ha parlat amb Xavier Ros-Oton per clarificar la polèmica. El matemàtic català ha reconegut que va ser ell voluntàriament qui es va treure el llaç:

"El llaç me'l vaig posar només durant la cerimònia i per això hi ha fotografies meves amb llaç i sense. Me l'hagués posat independentment de si venia la casa reial o no. Ningú em va demanar que me'l treiés."

El rumor ha pres força després que diverses persones influents a les xarxes, com l'economista Xavier Sala-i-Martín, van acusar la Casa del Rei de manipulació.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, també s'hi va sumar, però va esborrar poques hores després la piulada.

En declaracions a TV3, la directora general de la Fundació Princesa de Girona, Mònica Margarit, ha explicat també que va ser el mateix Xavier Ros-Oton qui, després de rebre el premi, es va treure el llaç.

"Es va posar el llaç únicament i exclusivament per pujar a l'escenari. Quan va baixar, se'l va treure. Va estar al sopar amb patrons i amb els reis sense llaç... Ell va considerar que això és el que havia de fer en el moment de recollir el premi."

Anar al contingut