Justícia investiga els metges forenses per no documentar la violència policial postsentència
Catalunya Ràdio ha sabut que el Departament de Justícia ha obert una investigació per exigir responsabilitats al col·lectiu mèdic
Justícia investiga els metges forenses per no documentar la violència policial postsentència
Catalunya migdia

Justícia investiga els metges forenses per no documentar la violència policial postsentència

Catalunya Ràdio ha sabut que el Departament de Justícia ha obert una investigació per exigir responsabilitats al col·lectiu mèdic

Sara Riera
TEMA:
Procés català
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La mala praxi dels metges forenses de la Generalitat farà que probablement quedi impune la violència policial que hi va haver contra els detinguts post-sentència, la majoria joves d'entre 18 i 22 anys.

L'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans ha confirmat a Catalunya Ràdio que en tots els casos dels detinguts que van enviar a la presó de manera preventiva, els metges no van documentar les lesions patides durant les detencions, i van vulnerar, així, la normativa internacional que els obliga a donar fe de l'estat del detingut.

Justícia, en tenir coneixement de la possible vulneració de drets dels detinguts durant els reconeixemenhts mèdics, va enviar una instrucció als metges forenses per recordar-los les seves obligacions. Catalunya Ràdio ha sabut que s'ha obert una investigació, que podria acabar amb sancions a aquest cos que depèn de l'Estat tot i que estan a sou de la Generalitat.

Actuació policial a l'aeroport
 

El relat dels detinguts, que ha recollit el president de l'Observatori, Iñaki Rivera, conclou que, aquells dies d'octubre, els metges forenses van vulnerar tots els seus drets durant els reconeixements mèdics que els van fer als jutjats després de les detencions, tant a la Ciutat de la Justícia a Barcelona, com en altres jutjats del país com ara els de Girona.

"Quan una persona té una ferida, una lesió, com a víctima d'una agressió d'una altra persona, el primer que fa és anar al metge perquè li documentin la lesió. Aquesta és la prova que no tenim com a conseqüència de totes aquestes.. mala praxi realment és una paraula massa lleugera... realment és un incompliment legal".

El protocol d'Istanbul, d'obligat compliment per aquests funcionaris, marca que els reconeixements s'han de fer "en privat" --això vol dir a porta tancada--, i també deixa clar que si el detingut no parla de les lesions però el metge les detecta, el professional té l'obligació de preguntar-l'hi. Un cop acabada l'avaluació, ha de redactar un informe i l'ha de lliurar al detingut o a la seva defensa.

Instrucció que va donar el departament de Justícia als metges
 

S'ha documentat que res de tot això no es va fer i per això el Departament de Justicia ha obert aquesta investigació interna. De fet, el president de l'Observatori del Sistema Penal té constància que en tots els aquests casos els reconeixements mèdics es van fer amb els agents de la polícia a menys de mig metre dels detinguts i en alguns casos amb els joves emmanillats.

L'advocat Xavier Pellicer, d'Alerta Solidària, ha confirmat a Catalunya Ràdio que la impunitat policial s'accentua ara enormement:

"Ja hi ha una dificultat provatòria perquè erròniament els jutges acostumen a donar una veracitat superior a la paraula dels agents policials i, com ha quedat demostrat en molts casos, això no és així en la realitat, i si a sobre anem posant pals a les rodes en una situació d'indefensió...la impunitat és doble".

En la majoria dels judicis la paraula de l'agent preval per sobre de la del detingut.

També hem constatat que els forenses no van desatendre les seves obligacions per desconeixement, perquè no fa ni 3 anys que el Col·legi de Metges de Barcelona els va fer cursos de capacitació justament per saber com calia atendre aquests casos. Des de l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans remarquen que els cursos els van fer pels metges del sistema ordinari de la Sanitat i també pels professionals que estan dins de les presons: 

"Malgrat tots aquests esforços que són reals, s'ha tornat a repetir aquesta situació que és d'una gravetat notable i aquestes coses poden tornar a passar si ara es normalitzen".

ARXIVAT A:
Procés català

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut