La jubilació, cada cop més lluny: els experts, a favor d'allargar la vida laboral
Cada cop serem més vells quan ens jubilem? (Unsplash/Sol)
Catalunya migdia

Jubilar-se abans d'hora: un dret o un risc per a les pensions?

Els experts aposten per allargar la vida laboral perquè, segons diuen, només així es pot garantir l'actual sistema

Enllaç a altres textos de l'autor

Rafael de Ribot

Redactor d'Informatius especialitzat en economia

Actualitzat

En només una dècada, la població de més de 65 anys serà el doble que ara a Catalunya. Segons la previsió de l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, el 2021 hi havia 47.500 persones de més de 65 anys, i l'any 2031 n'hi haurà 118.800.

Allargar o escurçar l'edat de jubilació?
Projecció de la població activa a Catalunya 2021-2031 (Idescat)

La població activa catalana d'aquí a 10 anys serà de 4,3 milions, gairebé 400.000 persones més que ara.

La legislació actual obliga a anar allargant progressivament l'edat de jubilació fins als 67 anys. Actualment, l'edat de jubilació que marca la llei per cobrar el 100% de la pensió són 66 anys i 2 mesos, i 65 anys si s'ha cotitzat almenys 37 anys i 9 mesos.

A la pràctica, l'edat mitjana real se situa en els 64 anys.

Allargar o escurçar l'edat de jubilació?
El govern espanyol vol recompensar els que es jubilin més tard (Unsplash/Matt Bennet)

El govern espanyol vol implantar bonificacions per allargar la vida laboral i penalitzacions per escurçar-la. És la seva recepta per garantir la sostenibilitat d'un sistema de pensions fràgil per l'envelliment de la població, en què les jubilacions s'han de cobrir amb les cotitzacions de la població treballadora.

Allargar o escurçar l'edat de jubilació?
Els miners, per la duresa de la feina, es poden jubilar abans (Unsplash/Pop & Zebra)

Aquesta fórmula ha de conviure amb alguns sectors que, per la feina que desenvolupen, s'han guanyat el dret a retirar-se abans. No són gaires, explica Tirso Gracia, advocat i soci director de Galibier Legal.

"Són els treballadors de les mines, el personal de treballs aeris, treballadors ferroviaris, artistes, professionals taurins, bombers al servei de l'administració i organismes públics, membres de l'Ertzaintza i policies locals."

Cada un d'aquests col·lectius té un coeficient reductor diferent. El més avantatjós és el del sector miner, en què els treballadors es poden descomptar 4 anys de la data de jubilació per cada 10 de treballats.

Allargar o escurçar l'edat de jubilació?
El personal del sector químic reivindica avançar la seva edat de jubilació (Unsplash/Kevin Kandlbinder)

També hi ha circumstàncies personals que permeten avançar la jubilació, afegeix Tirso Gracia:

"Tenen dret a prejubilar-se aquells treballadors de més de 62 anys i 10 mesos d'edat que tenen més de 33 anys cotitzats i van a l'atur de forma involuntària, perquè els han acomiadat per raó objectiva o per un ERO."

Dret o risc?

Alguns col·lectius reivindiquen el dret a retirar-se anticipadament, com els treballadors de la indústria química, que han començat a mobilitzar-se amb manifestacions, o el sector sanitari, que fa temps que reclama la jubilació a partir dels 60 anys.

Allargar o escurçar l'edat de jubilació?
Els sanitaris reclamen retirar-se a partir dels 60 anys (Unsplash/Luis Melendez)

Però la tendència és la contrària: retardar l'edat de retirar-se de la vida laboral. Per això els especialistes, com Tirso Gracia, veuen poc marge a ampliar les circumstàncies o el grups que es poden jubilar abans de temps.

"Jo penso que difícilment tirarà endavant, sobretot no perquè no hi hagi voluntat política, sinó perquè econòmicament seria un desgast terrible per a les arques públiques."

De fet, el cost de les jubilacions va en augment. L'1 de juny d'aquest any la despesa per les pensions contributives ha batut un nou rècord i s'ha situat en 10.800 milions d'euros, gairebé un 5% més que fa un any.

La pensió mitjana de jubilació a Catalunya és de 1.279 euros, i de 1.255 al conjunt de l'Estat.

Anar al contingut