Haver passat la Covid garanteix, almenys, 15 mesos de protecció
Els estudis confirmen la immunitat de les persones infectades després de 15 mesos (Unsplash / Girl With Red Hat)
Catalunya migdia

Haver passat la Covid garanteix, almenys, 15 mesos de protecció

La protecció contra el virus es manté durant més d'un any en les persones que han passat la malaltia i queda reforçada amb la vacuna, que també proporciona anticossos de qualitat en les persones que no s'han contagiat

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Diferents estudis, que analitzen la resposta immunitària en pacients contagiats al cap de 15 mesos, demostren la durabilitat dels anticossos encara que no s'hagin vacunat. Altres estudis confirmen que la protecció que proporcionen les vacunes en les persones que no han passat la malaltia és d'una gran qualitat.

Bona resposta immunitària en les persones infectades

Després de 15 mesos, les persones infectades pel virus mantenen el mateix nivell d'anticossos que mig any després d'encomanar-s'hi, encara que no hagin rebut cap dosi de la vacuna. És el que demostren els últims estudis sobre immunitats, tal com explica l'investigador d'IrsiCaixa, Julià Blanco.

"La seva immunitat als quinze mesos, que és l'última dada que tenim analitzada, és pràcticament la mateixa que tenien sis mesos després de la infecció. En el moment de la infecció hi ha una resposta contra el virus, que després baixa, però als sis mesos s'estabilitza i aquests anticossos romanen bastant constants en les persones infectades."

Una investigació del centre IsGlobal de la Caixa reforça aquesta conclusió.
 

L'estudi ha demostrat que els sanitaris que es van contagiar durant la primera onada encara tenen bons nivells d'anticossos neutralitzants, segons la immunòloga d'IsGlobal, Gemma Moncunill.

"Passats setze mesos, el 90% d'aquests sanitaris encara tenen nivells força elevats d'anticossos contra el SARS-CoV-2."

La immunitat d'aquestes persones encara s'incrementa molt més si reben una dosi de la vacuna anti-Covid. És el que es coneix com a "immunitat híbrida", perquè la proporciona una infecció natural, la del virus, i una d'artificial, la de la vacuna. Julià Blanco n'explica els beneficis:

"Aquesta combinació d'infecció sembla molt potent a l'hora de generar una resposta protectora. La immunitat que genera la infecció natural és bona, però millora amb la vacuna."

En les persones que han passat la Covid, diuen els experts, una sola dosi de la vacuna provoca un salt qualitatiu molt gran en la quantitat d'anticossos.

La força de les vacunes

En el cas de les persones que no s'han infectat, però sí que s'han vacunat, s'ha vist que a partir dels sis mesos van perdent anticossos, però els que mantenen són de molt bona qualitat.

Haver passat la Covid garanteix, almenys, 15 mesos de protecció
Les vacunes eviten la gravetat de la Covid en cas d'infecció (Unsplash/Mufid Majnun)

Un estudi fet públic aquesta setmana sobre les vacunes de Pfizer i Moderna, explica Moncunill, confirma que, malgrat la pèrdua d'anticossos, es manté i fins i tot s'incrementa la immunitat cel·lular dels vacunats.

"Les cèl·lules B no només es mantenen, sinó que al llarg de sis mesos van augmentant. Aquestes cèl·lules de memòria, davant una reinfecció o una infecció, donen una resposta molt ràpida fent cèl·lules que produeixen anticossos d'alta qualitat, molt eficients."

Amb el temps, la resposta immunitària de les vacunes va baixant i esdevé més inestable que la que proporciona una infecció natural. Tot i així, segons Blanco, vacunar-se evita la gravetat de la malaltia en cas d'infecció.

"Les vacunes, tot i que van perdent una mica d'eficiència per protegir-nos contra la infecció, no estan perdent gens d'eficàcia en protegir-nos contra una malaltia greu. L'eficàcia de les vacunes contra la malaltia greu, després de sis mesos de vacunació i contra la variant delta continua estant al voltant del 90%."

En aquestes circumstàncies, els experts no consideren necessària una tercera dosi de la vacuna a hores d'ara, diu Blanco.

"Depèn molt de l'evolució del virus i de la possible aparició de noves variants. Això pot canviar en qualsevol moment, però per ara aquesta tercera dosi no és necessària."

Tot i això, caldrà veure l'evolució de la immunitat, tant d'infectats com de vacunats, per valorar si en algun moment pot ser necessària aquesta dosi de reforç.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut