Haver nascut amb poc pes triplica el risc de tenir Covid-19 greu
Catalunya migdia

Haver nascut amb poc pes triplica el risc de tenir Covid-19 greu

Investigadors catalans equiparen el baix pes en el naixement a d'altres factors de risc davant del coronavirus

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Un estudi pioner d'investigadors catalans ofereix una explicació de per què hi ha joves sans que acaben a l'UCI per Covid-19. Aquesta investigació, publicada a Scientific Reports, assegura que haver nascut per sota dels 2 quilos i mig, triplica el risc de tenir una Covid-19 greu i d'acabar, fins i tot, en unitats de crítics.

De fet, l'estudi dels científics catalans conclou que haver nascut per sota dels 2 quilos i mig de pes és un factor de risc tan important com l'edat, ser home o, per exemple, tenir diabetis. Per arribar a aquestes conclusions s'han analitzat dades de 400 malalts de Covid-19 i a més a més s'han avaluat els resultats amb més de dues mil enquestes online.

Fàtima Crispi, de l'IDIBAPS, una de les responsables de l'estudi, assegura que amb les dades a la mà, el baix pes és un gran factor de risc.

"Néixer amb poc pes incrementa fins a tres les probabilitats d'acabar ingressat a l'UCI per una Covid greu. Hem vist que és un factor de risc similar al fet de ser home o haver tingut qualsevol altra malaltia; el risc que multiplica és similar al del gènere o la hipertensió, per exemple. És un factor de risc igual d'important."

I la raó podria ser que el baix pes en néixer també és un factor de risc de tenir altres malalties en l'edat adulta.

"La gent que ha nascut amb baix pes és perquè la placenta no ha funcionat i són fetus que dins de l'úter els ha faltat oxigen, aliment..., i això fa que neixin amb un sistema cardiovascular i uns pulmons que no s'han desenvolupat tan bé. Després, en ser adults, tenen més facilitat per contraure malalties."

La recerca servirà per considerar el baix pes com a factor de risc i per poder fer un seguiment més estricte a infectats que hagin nascut per sota dels 2 quilos i mig.

Ara, aquests investigadors volen ampliar l'estudi creuant dades de malalts de Covid amb el registre de naixements per poder concretar si el risc de Covid greu per baix pes en néixer és el mateix en nadons prematurs, en nadons petits nascuts a termini o en nadons petits nascuts passat el termini de gestació.

Anar al contingut