Guia per no perdre's en la declaració de la renda 2020 marcada pels ERTO
Moltes novetats en una campanya en plena pandèmia en què més d'un milió de contribuents nous hauran de fer la declaració de l'IRPF
Guia per no perdre's en la declaració de la renda 2020 marcada pels ERTO
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia

Guia per no perdre's en la declaració de la renda 2020 marcada pels ERTO

Moltes novetats en una campanya en plena pandèmia en què més d'un milió de contribuents nous hauran de fer la declaració de l'IRPF

Laia Ortega, Elisa OmedesActualitzat
TEMA:
Covid-19

Arrenca la campanya de la renda 2020, amb novetats importants a causa de la pandèmia. És una campanya peculiar i atípica, amb molts nous contribuents a causa dels ERTO, que no estan acostumats a fer la declaració de l'IRPF.

Presentació de la declaració d'IRPF

  • Per internet

A través del programa RENDA WEB es pot consultar l'esborrany, modificar-lo si cal, confirmar-lo i presentar la declaració definitiva. Cal tenir DNI electrònic, certificat electrònic, clau PIN o el número de referència de la declaració de l'any anterior.

  • Per l'app de l'Agència Tributària

Permet consultar les dades fiscals, confirmar l'esborrany i presentar la declaració, però no s'hi pot fer cap modificació.

  • Presencialment

Cal demanar hora. Si es vol fer per telèfon, es pot demanar cita a partir del 4 de maig; si es vol anar a les oficines d'Hisenda, a partir del 27 de maig. Les declaracions presencials començaran el 2 de juny.

La campanya acaba el 30 de juny, però si la declaració surt a pagar, l'últim dia és el 25 del mateix mes.

Novetats per als receptors del SEPE

Les conseqüències dels ERTO

Molts contribuents que fins ara no arribaven al mínim per haver de presentar la declaració de la renda ara ho hauran de fer. Són els que el 2020 van estar en ERTO i van cobrar del SEPE i també de la seva empresa durant uns mesos. És a dir, van tenir dos pagadors. Han de presentar declaració de la renda tots aquells treballadors en aquesta situació que hagin cobrat més de 14.000 euros, i com a mínim 1.500 fossin del SEPE.

Segons la UGT, són 1.200.000 contribuents. Com que el SEPE no va fer retencions o van ser mínimes, és molt possible que la declaració els surti a pagar, sobretot si no tenen deduccions o dependents a càrrec.

Hisenda permetrà que en aquests casos el pagament es faci fraccionat, sense interessos, en sis pagaments, entre els mesos de juliol i desembre.

Correcció dels errors

En alguns casos, alguns afectats van cobrar més per l'ERTO del que els corresponia. Si es va poder esmenar l'error i saldar comptes amb l'administració durant l'any passat, l'esborrany de la declaració haurà incorporat la correcció i serà correcte.

Si no és així, si encara no se sap quant es va cobrar de més, Conxa Forteza, del Col·legi de Gestors, recomana prendre-s'ho amb calma:

"L'Agència Tributària aconsella que s'esperin al final de la campanya perquè les dades fiscals s'aniran actualitzant. Si el SEPE ja els comunica quin serà l'import, hauran de declarar amb la xifra que els correspongui."

Si, amb tot, no s'obté la dada correcta del SEPE, s'aconsella fer la declaració amb les dades de l'esborrany i més endavant presentar una declaració rectificativa perquè Hisenda torni el que s'ha tributat de més.

Guia per no perdre's en la declaració de la renda 2020 marcada pels ERTO
Un IRPF amb novetats destacades (ACN)

Les deduccions de les mares treballadores

Les mares amb fills menors de 3 anys perdran les deduccions per maternitat o ajudes per guarderia si han estat en un ERTO total, durant els mesos que ha durat. Si ha estat parcial, mantenen el dret a les deduccions.

El tram català

La Generalitat va aprovar una rebaixa en el tram autonòmic de l'IRPF per a les persones en ERTO o en situació precària.

L'ingrés mínim vital

L'IMV és una prestació que cal declarar, però si només es cobra aquesta ajuda en principi no ha de sortir a cobrar ni a pagar. La situació pot canviar si se'n reben unes altres, com explica Irene Rovira, professora de Dret Tributari de la UOC:

"S'han de sumar les percepcions per l'ingrés mínim vital, les de la renda mínima d'inserció de les comunitats autònomes i altres ajudes autonòmiques o locals per a persones amb risc d'exclusió social. Un cop sumades totes aquestes percepcions, només estan exempts de tributat 11.279,39 euros."

Altres percepcions que tributen

També s'han de declarar les ajudes directes als autònoms, tant per cessament d'activitat com les que condedeix la Generalitat, i també altres tipus de subvencions com les dels plans Renove per a la compra de vehicles.

ARXIVAT A:
Covid-19

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut