84 conductors van fugir d'un accident greu l'any 2021
Catalunya migdia

Fugir d'un accident de trànsit no serveix de res: els Mossos els enxampen tots

Més d'una vuitantena de conductors implicats en un accident greu van fugir del lloc dels fets l'any passat

Enllaç a altres textos de l'autor

Miquel Jarque

Redactor d'informatius especialitzat en temes policials

@miqueljarque
Actualitzat

L'any passat, 84 conductors implicats en un accident greu van fugir del lloc dels fets sense oferir ajuda a les víctimes. Des del 2019 fugir es considera un delicte contra la seguretat viària amb penes de presó.

Els Mossos d'Esquadra adverteixen que aconsegueixen identificar tots els fugitius. El sergent Rafa Aguilar és el responsable de la unitat dels Mossos que s'encarrega dels conductors fugitius.

"A nivell policial, la resolució d'aquest tipus de delictes és de gairebé el cent per cent. En els accidents amb víctimes mortals o amb persones ferides greus, la nostra resolució és gairebé total."

Accident mortal a Altafulla entre un turisme i un camió
Es triga quatre anys a jutjar els conductors que han fugit d'un accident (ACN)

Perfil molt diferents dels conductors fugitius

Pot semblar sorprenent, però la persona que fuig no té un perfil definit ni per edat ni per sexe. El sergent Rafa Aguilar explica que tenen una casuística molt variada. 

"Marxar d'un lloc d'un accident que tu has provocat mai hauria de ser una opció. No hi ha un denominador comú, la motivació és molt diversa. Una persona que ha begut, la que no té punts del carnet de conduir, la que té un permís de conduir que no es vàlid al nostre país, el que no té assegurança, el que s'espanta i marxa."

Una justícia massa lenta

 Les associacions de víctimes valoren el nou marc legal, però denuncien que la justícia és massa lenta. Iolanda Domènech és la directora de l'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit.  

" Hi ha una mitjana de 4 anys fins que es fa el judici. El fet que la justícia sigui tan lenta afecta molt recuperar la qualitat de vida de les víctimes de trànsit."

Les penes per als conductors que fugen d'un accident van de l'any als quatre de presó. Els Mossos d'Esquadra admeten que, malgrat la bona entesa amb la fiscalia, hi ha poques sentències per la lentitud dels processos judicials.

 

Anar al contingut