
Feta la llei, feta la trampa: moltes immobiliàries encara carreguen comissions als llogaters
La llei diu que són els propietaris dels pisos que es lloguen els que han de pagar els honoraris de les agències, però això s'incompleix en molts casos
Des de l'entrada en vigor, a finals de maig, de la nova llei espanyola de l'habitatge, les despeses de gestió i formalització del contracte que cobra una agència immobiliària pel lloguer d'un pis les ha de pagar el propietari i no el llogater, com passava fins ara.
La realitat, però, és que algunes agències continuen fent pagar el servei a les persones que lloguen el pis.
Quina és la situació després de la llei?
En els portals immobiliaris, la majoria d'agències que anuncien els seus productes no informen de les condicions més enllà del preu de lloguer. Algunes sí que detallen que no es cobra cap comissió al llogater, però encara es poden trobar anuncis que incorporen conceptes com "honoraris d'agència corresponents al 10% de lloguer anual + IVA" o "comissió d'agència".

"El matí de Catalunya Ràdio" ha parlat amb alguna d'aquestes immobiliàries i aquesta és la conversa telefònica que ha tingut amb una agència del centre de Barcelona de pisos de gamma alta:
"- Què és el que demanen d'entrada?
- Dos mesos de fiança, el mes en curs i les despeses de gestió, que seria el 10% de l'anualitat més l'IVA.
- Pensava que els honoraris ja no els paga el llogater, sinó el propietari.
- Els honoraris pel lloguer els paga el propietari, però les despeses de gestió d'ensenyar el pis i fer els tràmits per a la documentació les cobrem al llogater.
- Però el 10% més IVA no són els honoraris de tota la vida?
- Nosaltres és el que cobrem per la nostra feina."
Una altra agència, aquesta del barri de Sarrià de Barcelona, ha fet arribar a Catalunya Ràdio les condicions, que inclouen una comissió a pagar per part del llogater:

El Consell Català de Col·legis d'API, els agents de la propietat immobiliària, confirmen que la normativa no permet aquestes pràctiques. Així ho ha dit a Catalunya Ràdio Montse Junyent, la seva responsable:
"La llei és molt clara. I en aquest aspecte, la retribució vinculada a aquesta gestió de comercialització l'ha d'abonar qui està posant el producte al mercat."
Per aquesta agent, aquestes irregularitats només les fan alguns despistats o persones intruses del sector. Junyent, en canvi, defensa que es pugui facturar als llogaters serveis com els canvis de nom dels subministraments o l'assistència en la documentació que han de presentar a Hisenda.
Què hi podem fer si ens trobem amb aquestes il·legalitats?
Denunciar-les. Pagar i denunciar-les, ha dit a Catalunya Ràdio l'advocat i administrador de finques Josep Maria Aguilà:
"Tu pagues i després vas a la Fiscalia de l'Habitatge amb el rebut corresponent que demostra que l'agència t'ha cobrat una mesada o el 10% per la gestió del contracte. La Fiscalia hi intervindrà i t'hauran de retornar els diners cobrats indegudament i, a més, l'agència tindrà la sanció corresponent."
Algunes immobiliàries, però, fan servir diferents estratagemes per cobrar el servei al llogater: poden afegir conceptes que fins ara no s'aplicaven, com "servei d'assessorament", o directament amenaçar-te de no llogar-te el pis si no pagues els honoraris ara il·legals.
El llogater també pot denunciar aquestes pràctiques a través de l'Agència Catalana de Consum. Per ara, no han rebut cap reclamació i ho atribueixen al fet que l'aplicació de la nova normativa és recent.

En aquest cas, la recomanació és la mateixa: pagar i denunciar l'agència. Si la quantitat és inferior a 2.000 euros, es pot presentar una demanda sense advocat ni procurador, segons explica Jaime Palomera, investigador de l'IDRA, l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona.
1. Llamas a varias inmobiliarias porque has encontrado un piso de alquiler, y todas te dicen que tienes que pagarles honorarios, aunque sea ilegal.
Jaime Palomera (@JaimePalomera) May 30, 2023
Esto le está pasando a mucha gente. Breve hilo con consejos sobre qué hacer. ??
En alguns altres països, els honoraris de les immobiliàries es divideixen a mitges entre el propietari i el llogater, però la llei espanyola no ho permet.
La responsabilitat dels portals d'internet
La majoria d'agències immobiliàries anuncien els seus productes als principals portals online de venda i lloguer d'habitatges. Aquests webs tenen l'obligació de vetllar perquè no es cometi cap il·legalitat en els seus continguts?
El portal Idealista ha explicat a Catalunya Ràdio que estan considerats una empresa prestadora de serveis de societat de la informació i que, per tant, legalment no tenen cap responsabilitat sobre el que publiquen els anunciants. De tota manera, afegeixen, si detecten alguna irregularitat o algú denuncia algun contingut il·lícit, retiren l'anunci.

El mercat de lloguer de pisos mou molts diners. Només a Barcelona, segons un estudi d'IDRA, un 40% de la població viu de lloguer, amb una mitjana d'edat de 40 anys, i d'aquests, només el 2,8% viu en un pis de lloguer social. Entre els llogaters, el 19,4% viuen en habitacions en pisos compartits.
- ARXIVAT A:
- Habitatge