
Fàrmacs per a nens i nenes amb forma de gominola
Investigadors catalans creen per primera vegada medicaments impresos en 3D que tenen l'aspecte d'una llaminadura
El servei de farmàcia de l'Hospital Vall d'Hebron començarà un assaig amb una trentena d'infants d'entre 6 i 18 anys amb malalties cròniques per demostrar els beneficis de tolerància i eficàcia d'administrar medicaments impresos en 3D, ja que permeten personalitzar totalment els tractaments.
Una gominola personalitzada
El medicament resultant té una forma semisòlida i masticable, com una mena de gominola, i el principal avantatge és que permet ajustar la dosi exacta per a cada infant, segons el seu pes i les característiques clíniques.
Ho explica Maria Josep Cabañas, cap de la Secció de Farmàcia de l'Hospital Vall d'Hebron i investigadora del grup de Farmàcia Bàsica, Translacional i Clínica del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).
"El que aconseguim és fabricar medicaments de forma personalitzada perquè la forma farmacèutica que preparem ja conté la dosi exacta que necessita cada nen."
"D'aquesta manera s'eviten manipulacions per part dels pares, amb la qual cosa disminueix el risc d'errors, i també ens assegurem que el compliment serà més eficaç."

I també es pot adaptar pel que fa a l'olor i el gust, perquè sigui més fàcil donar-lo als petits.
"Podem modificar el color, l'olor i el gust de les noves formes farmacològiques impreses perquè així els petits puguin triar quina és la que més els hi agrada i millor toleren. És a dir, podem personalitzar-ho al màxim."

No cal conservar el fàrmac a la nevera
La nova formulació facilita el transport i la conservació perquè no necessita nevera i també pot augmentar la seguretat i confiança de les famílies que administren el fàrmac i, en alguns casos, afavorir la presa de la medicació fora de casa.
"Creiem que pot aportar una certa autonomia als nens, molts dels quals han de prendre la medicació a l'escola. No caldria haver de portar xeringues sinó que l'infant pot portar el seu comprimit i prendre-se'l a l'hora que correspongui."
També per a persones grans
La nova estratègia de medicació també podria ser útil per a persones grans que reben molta medicació, ja que la gominola podria incloure diferents fàrmacs junts. I també per a adults als quals cal ajustar una dosi específica o que tenen problemes de deglució.
Seria, a més, un mètode aplicable a la majoria de formulacions de medicaments, sempre que no es vegin afectats per la temperatura, ja que la impressora 3D aplica calor a l'hora de crear el fàrmac.
"Pensem que també podria ser útil per a pacients crònics que prenen molta medicació i per això volem estudiar la manera de fabricar una sola fórmula farmacèutica que pugui contenir tots els possibles principis actius que hauria de prendre una persona gran."

Per tot plegat els responsables de l'estudi pensen que l'assaig podria ser una revolució en la manera d'administrar els medicaments en el futur.
"Hem obert un camí cap a una nova tecnologia que pot arribar a ser una revolució en formulació magistral i en el futur podríem tenir impressores 3D no només a les farmàcies hospitalàries sinó també a les comunitàries, per crear els medicaments amb les dosis que necessiti cada pacient."
En l'assaig, els infants rebran durant tres mesos la formulació estàndard i durant tres mesos més el nou medicament, per veure els resultats tant de tolerabilitat com d'eficàcia del fàrmac imprès en 3D.
Es tracta del primer assaig clínic amb un fàrmac imprès en 3D a Europa en l'àmbit pediàtric i és fruit de la col·laboració entre el Servei de Farmàcia de Vall d'Hebron, la Universitat de Santiago de Compostel·la i l'empresa FabRx.