Estiu amb menys servei a hotels i restaurants
La falta de mà d'obra fa retallar l'oferta d'hotels i restaurants
Catalunya Migdia

Falta mà d'obra de tota mena: l'estiu en hotels i restaurants serà complicat

Primeres vacances de normalitat després de la pandèmia però amb menys contractes

Núria Oriol / Fèlix Martin / Manel SastreActualitzat

Falten cuiners, cambrers, llauners, instal·ladors, jardiners, recepcionistes, personal de manteniment... Malgrat que la demanda de turisme és similar a la del 2019, els empresaris no troben gent i amplien menys les plantilles aquest estiu.

Dos motius: el dèficit de personal interessat en determinades feines i les traves de la nova reforma laboral en la contractació temporal. Això provoca problemes al sector que no disposarà del personal suficient per mantenir tots els serveis. 

 

Solucions diferents a la Costa Brava i la Daurada

A la Costa Brava Centre, els falta un 20% de personal qualificat a hotels i restaurants i un 40% dels establiments han optat per reduir els seus serveis. Des del Gremi d'Hostaleria de la zona, la seva gerent, Judit Lloberol, explica que no només falten cuiners i cambrers.

"Ja no només falten cambres i cuiners. Ara costa trobar també recepcionistes, jardiners o personal de manteniment"  

A Tarragona, a la Costa Daurada, pateixen també el mateix problema de falta de mà d'obra disponible però d'entrada no s'està optant per retallar l'oferta. Als restaurants, per exemple, no es reduirà ni el nombre de taules ni el nombre de comensals, conscients, però, que amb la falta de personal el servei serà més lent en determinats moments.

 

Estiu amb menys servei a hotels i restaurants
Josep Vicenç Fajardo, Joan Carles Sànchez, Judit Lloberol i Bàrbara Hallé 

 

Alguns restaurants estudien tancar un o dos dies a la setmana

A la Costa Brava, però, prefereixen limitar més el servei per assegurar-se que poden donar l'abast en tot moment i mantenir un servei de qualitat. I fins i tot, algun establiment s'està plantejant una mesura inèdita i extrema que és abaixar la persiana un o dos cops a la setmana. Ho estudia, per exemple, el president del Col·lectiu de Restaurants de la Cuina de l'Empordanet i responable del restaurant "Saó", al poble de Fonteta, al Baix Empordà, Josep Vicenç Fajardo.

"Això no havia passat mai. Però pot ser una de les solucions. En lloc de fer rotacions per al dia de descans dels treballadors, ens plantegem fer festa tots el mateix dia. També hem hagut de renunciar a un 30% dels serveis de càtering, sobretot en caps de setmana"

Joan Carles Sánchez, el xef i director de l'hotel restaurant Es Portal, a la carretera de Pals, assegura que no hi havia hagut mai aquest problema tan greu de falta de mà d'obra interessada en determinades feines. Actualment són una cinquantena de treballadors però concreta que n'haurien de ser com a mínim 6 més.

"El problema no és el sou. És la temporalitat. I això influeix molt"

La presidenta del Gremi d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, Bárbara Hallé, reconeix que estan preocupats per la falta de personal qualificat.

"No busquem dues cames i dos braços per fer un transport de plats. Busquem talent, personal amb formació i experiència. Necessitem gent qualificada."

Aquest estiu, els hotels del centre de la Costa Brava tenen més reserves tancades que mai: un 85% pel juliol i d'un 95% per l'agost.

 

 

Menys contractes laborals

Segons les previsions de Randstad, a Catalunya, aquest  estiu es faran 71.300 contractes, prop d'un 2 per cent menys que l'any passat --quan encara hi havia restriccions per la covid--, i a tot l'estat espanyol, mig milió, un 2,2 per cent menys que el 2021. Això s'explica també per l'enduriment de la reforma laboral pel que fa als contractes temporals.

 

Estiu amb menys servei a hotels i restaurants
No només falten cuiners i cambres, també jardiners i personal de manteniment (ACN)

 

El fre de la reforma laboral

Amb la nova regulació, els empresaris poden optar per fer contractes temporals o bé per substitucions i interinatges, o per circumstàncies de la producció previsibles o imprevisibles. El primer cas no els funciona. I el segon, que és per pics de feina, tampoc, perquè la campanya d'estiu no es considera una situació excepcional sinó recurrent i habitual. Inspecció de Treball demana contractes indefinits. I l'opció que més els encaixa és el fix-discontinu. Però amb la situació d'incertesa econòmica, alguns empresaris no tenen clar ampliar la plantilla. Josep Ginesta és el secretari general de PIMEC:

"En l'actual context d'incertesa econòmica, pot passar que els empresaris decideixin no crear un lloc de treball si han d'optar per un d'indefinit"

Hotels, restaurants i també el comerç són els sectors més afectats aquest estiu amb aquest dilema en la contractació amb la nova reforma laboral.

 

Anar al contingut