Rates i paneroles, unes plagues cada cop més habituals
La panerola americana, cada cop més present a les ciutats
Catalunya migdia

Experts en plagues alerten: les paneroles americanes seran les reines de l'estiu

La sequera i les temperatures elevades d'aquesta primavera garanteixen les condicions ideals per a l'extensió d'aquests insectes

Des de fa setmanes, botiguers i comerciants contracten els serveis de l'Associació Catalana d'Empreses de Control de Plagues (ADEPAP) per eliminar paneroles americanes dels locals. El president de l'entitat, Quim Sendra, atribueix aquest avançament de les plagues a les noves condicions meteorològiques. Cada cop, explica, conviuen més mesos entre nosaltres: 

"L'augment de les temperatures fa que els cicles biològics de les espècies s'accelerin i hi hagi més reproduccions, amb taxes més altes d'individus." 

La contractació de serveis per eliminar paneroles americanes ha començat abans d'hora (Núria Torres / ACN)

Des de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, l'expert en plagues Tomàs Montalbo matisa: 

"Encara no sabem si el que està passant se surt de la normalitat. Caldrà veure si els pics d'activitat es mantenen en el temps i si fenòmens meteorològics extrems poden canviar les tendències. El que és important és fer prevenció."

Imatge d'un mosquit tigre
Més mosquits tigre i més possibilitats que ens transmetin malalties (CCMA)

Mosquits i rates

La falta continuada de pluja pot reduir el nombre de mosquits comuns, però, segons l'ADEPAP, no afecten els mosquits tigre, que podrien tornar a aparèixer amb força aquest estiu. Segons Sendra, aquesta espècie no es veu afectada per l'actual context de sequera: 

"El seu hàbitat larvari són recipients a l'aire lliure amb petites quantitats d'aigua. És un mosquit que s'aprofita de l'activitat humana i en té prou amb petites acumulacions d'aigua per reproduir-se."

Les temperatures també afecten aquesta i altres espècies de mosquits, però, segons Montalbo, no necessàriament en tindrem més: 

"Hi ha un llindar de temperatura a partir del qual l'efecte de la calor és negatiu i perjudica la seva reproducció i creixement. Portem 3 anys amb unes temperatures molt elevades, però hem tingut poca activitat perquè la calor ha dessecat els focus de cria." 

A diferència del que passa amb mosquits i paneroles, l'aparició de rates no està condicionada a la calor o al fred i poden reproduir-se en qualsevol moment de l'any.

Els responsables d'ADEPAP asseguren que les restriccions en l'ús d'alguns biocides i les resistències que aquests animals estan desenvolupant fan cada cop més difícil mantenir-les a ratlla.

La novetat de la temporada serà, segons aquests experts, la rata negra, una bona escaladora que aprofita cables i esquerdes per entrar als edificis. 

Els experts alerten que cada cop troben més rates negres (Reuters/Carlo Allegri)

A més, la globalització i el canvi climàtic generen condicions per a l'arribada de noves espècies, com la panerola de banda marró, originària dels Estats Units o la del Turquestan i estesa pel nord d'Àfrica i Àsia; o el mosquit de la febre groga, que ja s'ha deixat veure en alguns punts de l'estat espanyol, però encara no a Catalunya. 

Anar al contingut