La sonda DART ha impactat en l'asteroide Dimorphos
Catalunya migdia

Èxit del primer assaig per protegir la Terra d'asteroides perillosos

La NASA ha aconseguit per primera vegada fer impactar una sonda en un asteroide per modificar-ne la trajectòria

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

La sonda DART de la NASA, d'uns 500 quilos, s'ha estavellat contra l'asteroide Dimorphos, situat en un sistema binari amb un altre asteroide, a 11 milions de quilòmetres de la Terra.

La missió es considera un èxit per la dificultat d'impactar en un cos de només 160 metres.

L'investigador Josep Maria Trigo, de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya-CSIC, ha confirmat a Catalunya Informació que s'ha aconseguit un impacte just al centre de l'asteroide. 

" És un èxit rotund i estem molt contents. Finalment hem aconseguit aquest impacte i això afectarà el període orbital de Dimorphos al voltant de Didymos, que és l'asteroide principal d'aquest sistema."

Primer pas per protegir-nos d'objectes espacials perillosos

La missió és la primera per avaluar la possibilitat de protegir la Terra en el futur de l'impacte d'un asteroide potencialment perillós i és important sobretot tenint en compte que el 60% d'asteroides de fins a la mida de Dimorphos no els tenim identificats, com recorda Josep Maria Trigo. 

"La majoria d'asteroides com Dimorphos o més petits encara són desconeguts i pensem que un asteroide de només 50 metres va produir el 30 de juny de 1908 una devastació de més de 2.200 quilòmetres quadrats a Sibèria que podria haver causat milions de víctimes."

La missió DART obre el camí per protegir la Terra en el futur (NASA )

De fet, els investigadors pensen que l'arribada d'un asteroide que pugui posar en perill la Terra és només una qüestió de temps. 

" En algun moment haurem d'afrontar aquest perill i per això la missió DART és un pas grandiós que ens recorda que, a diferència dels dinosaures, nosaltres podem respondre-hi i que cal unir-nos perquè el veritable enemic de la Terra és allà a fora."

DART ha enviat imatges fins a l'últim moment

La maniobra de col·lisió s'ha pogut seguir pel canal de YouTube de la NASA, que ha ofert imatges impressionants perquè la sonda incorporava una càmera que ha funcionat fins al mateix moment de l'impacte i que ha ajudat la sonda a ajustar la seva trajectòria. Un fet que destacava a "El Matí de Catalunya Ràdio" l'astrofísic Josep Anton Català.

" Més o menys una hora abans de l'impacte la càmera es va fixar en el punt de l'asteroide al qual s'havia de dirigir per poder corregir de manera autònoma la seva trajectòria." 

DART ha fotografiat Dimorphos just abans d'impactar-hi (NASA)

Tot i això, fins d'aquí uns dies no es coneixeran les dades exactes  per saber com s'ha modificat l'òrbita de Dimorphos. 

"El que no sabem encara és en quina mesura hem desviat la trajectòria de l'asteroide. Durant les pròximes setmanes diversos telescopis observaran l'asteroide i com ha quedat la seva òrbita."

Després de la missió DART, també l'Agència Espacial Europea té previst visitar Dimorphos amb la missió HERA per estudiar el punt d'impacte, la formació del cràter i les conseqüències de la col·lisió d'aquesta matinada. 

ARXIVAT A:
NotíciesCatalunya RàdioCiència
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut