AI: Espanya i Airbus poden ser còmplices de crims de guerra al Iemen
Avió cisterna d'Airbus (A330 MRTT)
Catalunya migdia

Espanya i Airbus, còmplices de crims de guerra al Iemen?

Tres organitzacions de drets humans volen que la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional n'investigui la responsabilitat

Espanya ha exportat armament a l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units per valor de més de 1.600 milions d'euros des que va començar la guerra al Iemen el 2015 fins al 2021, segons un estudi fet per Amnistia Internacional, el Centre Delàs per la Pau i l'European Center for Constitutional and Human Rights.

Entre aquestes exportacions hi ha components de l'avió Eurofighter, que es traslladen al Regne Unit, i d'allà envien els avions muntats a l'Aràbia Saudita.

AI: Espanya i Airbus poden ser còmplices de crims de guerra al Iemen
Algunes parts de l'Eurofighter es fabriquen a la seu d'Airbus a Getafe (Ana Gómez / Amnistia Internacional)

Algunes parts de l'Eurofighter es fabriquen a les instal·lacions d'Airbus a Iliescas (Toledo) i a Getafe (Madrid).

Espanya també ven un tipus d'avió que serveix per carregar de benzina a l'aire els avions saudites que bombardegen civils al Iemen. Es tracta de l'avió cisterna A330 MRTT.

Ho explica Christian Scliemann-Radbruch, advocat del European Center for Constitutional and Human Rights.

"En el cas dels avions de reabastiment A330 MRTT, hi ha relacions comercials directes entre Airbus Espanya i l'Aràbia Saudita i s'entreguen directament sense que hi hagi cap altra companyia o país pel mig."

Exportació d'armes espanyoles al Iemen

Espanya ha atorgat 256 llicències d'exportació d'armes a l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units el 2015 i el juny del 2021. Les organitzacions de drets humans consideren que, a banda de perseguir els autors directes dels crims de guerra, també se n'ha de fer responsable qui hi col·labora.

"A través de la transferència d'armes com l'Eurofighter o altres avions a l'Aràbia Saudita, tant el govern, que dona la llicència, com l'empresa, que ofereix aquests productes, ajuden i faciliten els crims que passen després."

Amnistia Internacional, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau i el European Center for Constitutional and Human Rights recorden que el Tractat sobre Comerç d'Armes estableix que els Estats tenen prohibit autoritzar qualsevol transferència d'armes convencionals quan l'Estat té coneixement que podrien fer-se servir per cometre atacs dirigits contra civils.

AI: Espanya i Airbus poden ser còmplices de crims de guerra al Iemen
Tornado de les forces aèries saudites (Steven Byles)

Investigació al Tribunal Penal Internacional

Les ONG van aportar el 2019 a la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional informes amb documentació sobre els crims de guerra al Iemen, i dos anys i mig després esperen que el fiscal es pronunciï sobre l'obertura d'una investigació preliminar.

Des del 2015, una coalició internacional, liderada per l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, bombardeja el Iemen en contra dels rebels houthis.

Es calcula que, en el global del conflicte, gairebé 20.000 persones han mort o han resultat ferides en els més de 25.000 atacs aeris, des del 2015.

A més, la guerra ha causat 2,5 milions de desplaçats.

Anar al contingut