És veritat que Oriol Junqueras no pot anar a la taula de diàleg, com diu Pedro Sánchez?
Fets o fakes

És veritat que Oriol Junqueras no pot anar a la taula de diàleg, com diu Pedro Sánchez?

El document que defineix la taula no ho deixa clar, però els juristes coincideixen que no hi ha cap impediment jurídic perquè hi sigui

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Des de l'acord de govern a Catalunya s'ha reactivat la possibilitat que es reuneixi de nou la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català. En aquest context, Esquerra ha plantejat que Oriol Junqueras podria formar part de la delegació que el govern hi enviï, però Pedro Sánchez tanca la porta a aquesta possibilitat al·legant que l'acord és per mantenir una reunió entre governs:

"És una taula entre governs, entre representants dels dos executius. A més, el senyor Junqueras té encara uns anys d'inhabilitació pel que fa a la representació institucional, i això no és compatible amb una representació de l'executiu català. (...) L'acord és entre governs."


Què diu l'acord pel qual es forma la taula de diàleg?

La primera reunió de la taula de diàleg entre el govern de la Generalitat i el govern de Pedro Sánchez va tenir lloc el 26 de febrer del 2020 a La Moncloa. El document on més detalls hi ha sobre aquesta taula de diàleg és l'acord que va permetre que Esquerra s'abstingués en la investidura de Pedro Sánchez, un acord tancat el gener del 2020.

És veritat que Oriol Junqueras no pot anar a la taula de diàleg, com diu Pedro Sánchez?
Un dels punts de l'acord de la primera taula de diàleg entre el govern espanyol i català

Si ens fixem en la primera part del text, Pedro Sánchez i el PSOE tenen raó, perquè es parla de "mesa de diálogo, negociación y acuerdo entre gobiernos".

En canvi, si ens fixem en el punt 2.1 de l'acord, és evident que els membres de la taula els pot triar cadascuna de les parts: "Se establecerán las delegaciones de forma paritaria y con miembros que ambas partes decidan".

La inhabilitació de Junqueras li impedeix seure a la taula?

En la seva declaració a la cadena SER, Pedro Sánchez suggereix que la inhabilitació que pesa sobre Oriol Junqueras l'incapacita per seure a la taula.

Per valorar si aquest argument podria deixar Junqueras fora de la taula cal anar a mirar què diu l'argumentació del seu indult sobre la inhabilitació.

L'informe de l'indult d'Oriol Junqueras diu el següent:

"La privación definitiva de todos los honores y cargos públicos que tenga el penado, aunque sean electivos, e incapacidad para obtener los mismos o cualesquiera otros honores, cargos o empleos públicos y la de ser elegido para cargo público durante el tiempo de la condena".

Segons el catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós, la resposta és clara:

"La participació en la taula de diàleg no cau sota la inhabilitació, perquè no és un exercici de càrrec públic. Càrrec públic és el que correspon predefinit per la llei. Si va a la taula de diàleg no hi ha problema, per aquesta banda. N'hi hauria si se'l nomenés conseller."

Els càrrecs públics són aquells que queden designats per una llei o decret (funcionaris, càrrecs de confiança, nomenaments del govern, càrrecs electes). Junqueras no és dins de cap d'aquestes categories, només és president d'Esquerra.

Segons el professor de Dret Processal de la UAB Manuel-Jesús Cachón, jurídicament la inhabilitació de Junqueras no afecta la seva presència a la taula, sinó que és una decisió purament política.

L'exlletrat del Parlament i actual director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Joan Ridao, coincideix en l'anàlisi i afegeix que la taula no està institucionalitzada ni subjecta a cap norma o regulació; per tant, no està estipulat qui no hi pot anar ni tampoc que calgui un estatus determinat per participar-hi.


Qui va anar a la primera reunió de la taula?

Si ens fixem en els fets, en lloc de fixar-nos en les interpretacions dels textos, és evident que el govern espanyol no té cap argument per vetar la presència d'Oriol Junqueras a la taula.

Els 16 membres de la taula de diàleg entre Generalitat i govern espanyol
Els 16 membres de la taula de diàleg entre Generalitat i govern espanyol

En la primera trobada –i, fins ara, única–, que es va dur a terme el 26 de febrer del 2020, la delegació catalana estava formada pel president de la Generalitat, Quim Torra, tres consellers (Aragonès, Puigneró, Bosch), un director general (Rius) i tres persones més que no eren membres del govern en aquell moment:

  • Elsa Artadi. Diputada i cap de files de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona.
  • Marta Vilalta. Diputada i portaveu d'ERC.
  • Josep Maria Jové. Diputat d'ERC

Per part del govern espanyol, tots els integrants de la taula eren ministres.

ARXIVAT A:
Procés catalàPedro SánchezPere AragonèsOriol JunquerasJuntsPSOEERCGovern espanyolUnides Podem
Anar al contingut