És veritat que han marxat un centenar de jutges pel procés com diu l'Associació Professional de la Magistratura?
Catalunya migdia

És veritat que han marxat de Catalunya un centenar de jutges pel procés?

L'Associació Professional de la Magistratura denuncia que més d'un centenar de jutges han marxat de Catalunya pel conflicte polític. Però les dades del CGPJ mostren que han arribat més jutges dels que han marxat, segons ha constatat el "Fets o Fakes"

Pilar Garcia / Carla PedretActualitzat

L'Associació Professional de la Magistratura (APM), de caràcter conservador, assegura que més d'un centenar de magistrats han marxat de Catalunya en els últims 3 anys com a conseqüència del conflicte polític. El "Fets o Fakes", l'espai de verificació de "Catalunya migdia", ha buscat les dades i ha comprovat que és una veritat a mitges.

Aquesta associació de juristes fa uns dies que ha penjat un vídeo a les xarxes en què explica que han marxat un centenar de magistrats perquè són víctimes d'assetjament i descrèdit a causa del procés independentista.

Veritat o "fake"?
Les crítiques fetes per l'APM serien una veritat a mitges o, més ben dit, una tria d'informació incompleta i obviant-ne una part. I és que, del total de dades sobre la mobilitat dels magistrats, l'associació ha triat les xifres que ajudaven a enfortir el seu relat.

El "Fets o Fakes" ha analitzat les memòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya entre els anys 2011 i 2018 publicades pel Consell General del Poder Judicial.

Els documents mostren que entre el 2016 i el 2018, els anys més durs del procés, van marxar de Catalunya 142 magistrats, tal com diu l'APM. El que aquesta associació no diu és que durant el mateix període de temps van arribar a Catalunya 183 jutges, és a dir, en van arribar més que no en van marxar.

Si mirem les dades del 2016, del 2017 i del 2018 per separat, veiem que van venir més jutges dels que van demanar el trasllat.

Si fem l'exercici de mirar anys enrere, és precisament entre els anys 2011 i 2015, abans de l'inici de la campanya de desprestigi denunciada per l'Associació Professional de la Magistratura, quan marxen més jutges dels que arriben.

Els jutges marxen per la pressió del procés?

Una altra de les crítiques de l'Associació Professional de la Magistratura és que els jutges marxen per la pressió del conflicte polític.

No hi ha cap element que certifiqui que els jutges que han marxat de Catalunya ho hagin fet perquè hagin estat víctimes d'assetjament, amenaces o descrèdit. No hi ha constància de denúncies o peticions d'empara davant el Consell General del Poder Judicial per una situació d'aquest tipus, tot i que aquest seria el procediment habitual.

I, casualitat o no, aquest debat ha coincidit amb les eleccions a la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on ara té més presència l'associació conservadora de jutges.

Vols que verifiquem alguna informació que t'ha arribat? Envia'ns un whatsapp al 677 07 09 40 o un e-mail a fetsofakes@ccma.cat

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut