Catalunya migdia

És veritat que els presos han de demanar l'indult perquè se'ls concedeixi?

Et poden indultar contra la teva voluntat? A "Fets o Fakes" ho aclarim amb els advocats Carles Monguilod i Jaume Asens, i el catedràtic de Dret Processal de la UB, Jordi Nieva

Carlos BaraibarActualitzat

Des dels mesos immediatament posteriors a l'empresonament dels líders independentistes, la possibilitat que se'ls indulti després d'una hipotètica sentència condemnatòria ha estat present. Diversos líders polítics n'han parlat, des del president de la Generalitat, Quim Torra, a l'exvicepresident Oriol Junqueras, fins a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, o la ministra de Justícia, Dolores Delgado.

Hem sentit polítics de sensibilitats diverses assegurar que els presos no demanaran mai l'indult perquè no són culpables de res i demanar l'indult "és tant com admetre la culpabilitat" o altres que asseguren que, si volen ser indultats, ho han de demanar:

Quim Torra, president de la Generalitat (el 27 d'octubre del 2018):

Crec que cap d'ells ha dit que vulgui mai demanar un indult. No són culpables de res, i amb un indult, d'alguna manera, assumiries aquesta culpabilitat.

Oriol Junqueras, exvicepresident del govern de la Generalitat, en una entrevista feta pels serveis informatius de Catalunya Ràdio el 2 de novembre del 2018, que podeu consultar sencera aquí:

Parlar d'un indult és tant com admetre la culpabilitat i no sóc culpable de cap dels càrrecs de què se m'acusa.

Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol a Catalunya, en una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio que podeu escoltar aquí:

Si es demana l'indult, jo en sóc partidària… però l'han de demanar, eh?

Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés, el 22 d'octubre del 2018:

Coneixent l'Oriol Junqueras i el Raül Romeva, parlar d'indult és pràcticament un insult.

 

Sortim de dubtes

 

És cert, doncs, que els condemnats hagin de demanar l'indult? I que hagin de mostrar penediment o assumir els delictes pels quals han estat condemnats? No. No és cert.

1) No. L'indult no té per què demanar-lo el condemnat. El pot demanar qualsevol persona o institució.

2) No. Per ser indultat no és requisit indispensable reconèixer els delictes i mostrar penediment o demanar perdó.

Encara una pregunta més: Es pot rebutjar un indult? No. No es pot. Així com no es pot incomplir l'ordre d'ingrés a presó dictada per un jutge, si el govern et declara indultat no pots anar a la presó per voluntat pròpia.

 

Verifiquem les dades

 

Per entendre millor la llei, entrevistem els experts en la matèria. Contactem amb Jaume Asens, advocat i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, que va ser advocat d'alguna de les persones condemnades per encerclar el Parlament i que van ser indultades. Truquem a l'advocat Carles Monguilod i també entrevistem Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal de la UB.

 

Qui ha de demanar l'indult?

Els experts coincideixen a dir que l'indult no cal que el demani la persona afectada. La llei no obliga que el condemnat es penedeixi ni demani perdó, i qualsevol persona pot demanar-lo sense tenir poders.

Cal demanar perdó?

Asens, Monguilod i Nieva coincideixen que la literalitat de la llei estableix que no s'ha de demanar perdó però que, en la pràctica, sí que hi sol anar associat. Segons Jaume Asens, hi ha casos en què s'ha concedit l'indult a presos que no han demanat perdó:

El cas dels activistes del 15M condemnats a 3 anys pel Tribunal Suprem, i que no està resolt. L'indult d'Alfonso Armada pel 23F també en seria un exemple. Els condemnats pel cop d'Estat del 1981 van dir de forma expressa que no es penedien de res i van ser indultats. També Barrionuevo i Vera amb el tema GAL.

 

Es pot rebutjar un indult?

El catedràtic Jordi Nieva explica que no està en mans del pres rebutjar l'indult.

Un pres no pot decidir complir condemna si li treuen la condemna. Jo no puc anar a la presó aquesta nit perquè he decidit anar a dormir a la presó.

L'advocat penalista Carlos Monguilod coincideix amb Nieva:

Imagina't que una persona està condemnada a 10 anys de presó i se li dona l'indult. L'efecte automàtic de l'indult serà que surti de la presó. Ho pot rebutjar? No, és que el faran fora de la presó.

Qui té l'última paraula a l'hora de concedir o no l'indult?

Jaume Asens creu que l'indult té molt mala fama perquè "s'ha fet servir de manera arbitrària", però en principi "és una eina que és una prerrogativa de l'executiu per corregir una desproporció del dret". I, en tot cas, l'última paraula la té el Tribunal Suprem. "És qui pot revisar l'indult, tot i que ha d'argumentar molt bé per què s'incompleix la llei de l'indult."

Cal fonament jurídic per a l'indult?

És un procediment arbitrari, com explica Carles Monguilod.

Com que qui concedeix l'indult és el Consell de Ministres a proposta del Ministeri de Justícia, podríem dir que és una qüestió purament arbitrària. El concedeixen perquè sí... encara que alguna vegada s'ha demanat un mínim fonament. Però sabem que amb l'informe desfavorable del tribunal que ha condemnat, del fiscal i de la víctima, si és que n'hi ha, també es pot donar l'indult (són informes no vinculants).

Un cop indultat, et consten antecedents penals?

Sí, però com explica Jordi Nieva, "són cancel·lats al cap d'un temps, depenent de l'abast de l'indult".

Quina és la diferència entre un indult i una amnistia?

Segons el mateix catedràtic de Dret Processal de la UB, "una amnistia és prèvia, normalment, al judici. És que es decideix no jutjar res en relació amb uns determinats fets i, per tant, l'amnistiat resulta sense relació amb cap fet delictiu."

Què diu la llei en els articles 19, 20, 21 i 22 del Capítol III del procediment per sol·licitar i concedir la gràcia de l'indult?

Llei sobre l'indult by on Scribd

ARXIVAT A:
Judici procés
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut