És cert que Javier Cercas va demanar una intervenció militar a Catalunya?
Finalment Javier Cercas no emprendrà accions legals contra l'usuari que va penjar el vídeo
Fets o fakes

És cert que Javier Cercas va demanar una intervenció militar a Catalunya?

A les xarxes se l'ha acusat de demanar una intervenció armada quan l'escriptor es referia a la unitat militar dedicada a apagar incendis

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Després de l'aparició al programa "FAQS" de TV3 de l'escriptor Javier Cercas ha corregut per Twitter un vídeo on aquest aparentment demana una intervenció militar a Catalunya després dels darrers anys del procés.

En les últimes hores, molts tuitaires amb milers de seguidors han retuitejat el vídeo i han insultat i criticat l'autor d'"Anatomía de un instante" o "Soldados de Salamina".

El primer tuit amb el vídeo es va fer des d'un compte, @davidtuiper, que tenia 138 seguidors i que a hores d'ara ha desaparegut.

D'on surt el vídeo?

El cert és que aquest fragment del vídeo de 24 segons està extret d'un discurs de prop de mitja hora en el context del Dia d'Extremadura del setembre del 2019 a Mèrida durant el qual, entre altres coses, Cercas assegura que en política ell és partidari de l'avorriment i la calma i no de les "aventures".

Tot seguit (en el minut 5:30 del discurs), es dirigeix al general de la Unitat Militar d'Emergències Miguel Alcañiz amb la frase: "Quan la política s'omple de passions, com ens ha passat a Catalunya en els últims anys, posa't a tremolar o truca a la unitat del general".

Aquesta referència s'entén millor si s'escolta el discurs que prèviament havia fet el mateix general Alcañiz en nom de l'UME, que va rebre la Medalla d'Or d'Extremadura en aquest mateix acte.

El general Alcañiz dedica el discurs a recordar un caporal de l'UME que va morir el 4 d'agost de 2012 en un incendi a la serralada de Gata. La frase final del discurs d'Alcañiz és: "Quan creguin que no els queda res, encara els quedarà l'UME".

El mateix Cercas ha assegurat a La Vanguardia que en aquest discurs ell es referia a demanar a l'UME de venir a Catalunya a apagar incendis: "L'UME no és una unitat de combat. És com dir que trucaré als bombers".

Finalment Javier Cercas no emprendrà accions legals contra l'usuari que va penjar el vídeo inicialment perquè ha esborrat el compte anònim i és impossible saber qui era.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

Anar al contingut