És cert que el 17% dels ingressats greus per Covid a Israel estan vacunats, però no és per culpa de la vacuna
Vacuna de Pfizer-BioNTech
Fets o fakes

El 17% dels ingressats greus per Covid a Israel havien rebut la primera dosi de Pzifer però no estan greus per la vacuna

Els vacunats ingressats ho han estat per la gravetat de la mateixa malaltia i no per cap efecte provocat per la vacuna de Pfizer-BioNTech

Carlos Baraibar / Mariona CostaActualitzat

El passat dimarts 12 de gener va començar a córrer en diverses xarxes socials i a través de WhatsApp que a Israel el 17% de les persones ingressades a urgències amb complicacions per Covid s'havien contagiat tot i haver rebut la vacuna. Aquesta dada ha generat dubtes i ha donat gasolina als arguments dels col·lectius antivacunes, que estan molt pendents dels possibles efectes adversos d'aquest remei.

És certa aquesta dada?

Efectivament, la ministra de Salut d'Israel, Sharon Elrai-Price va explicar el dimarts dia 12 de gener que el 17% de les persones que estaven ingressades amb pronòstic greu als hospitals israelians per Covid ja havien rebut la primera dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech

L'explicació d'aquesta dada és que només una dosi de la vacuna no genera una immunitat completa. De fet, no és fins dies després de rebre la segona dosi que no s'assoleix una immunitat en el 95% dels pacients

En qualsevol cas, els efectes secundaris descrits fins ara pels fabricants i certificats per les agències del medicament europea, nord-americana, canadenca i britànica no són importants i en general no obliguen a ingressar els pacients. Per tant, els vacunats que han estat ingressats ho han estat per la gravetat de la mateixa malaltia i no per cap efecte que els hagi pogut provocar la vacuna. 

Efecte limitat d'aquest anunci a Israel

A Israel, aquesta xifra no ha aixecat cap polseguera i el mateix ministeri hi va passar molt per sobre, perquè s'atribueix aquesta dada al fet que la gent s'ha relaxat després de rebre la primera dosi. Per cert, que tots els experts coincideixen a alertar que, tot i estar vacunats, ens podem seguir contagiant, tot i que no desenvoluparíem la malaltia en forma greu.  

Pel que fa a les dades concretes, el dimarts dia 12 Israel va notificar que 4.500 persones que ja havien rebut la vacuna s'havien contagiat de Covid. D'aquestes, 375 van haver de ser hospitalitzades; 244 es van infectar en la setmana posterior a rebre la primera dosi; 124, dues setmanes després de la vacuna i 7, passats més de 15 dies des de la primera dosi.

La campanya de vacunació a Israel, la més ràpida del món

La vacunació a Israel va començar el 19 de desembre i el 3 de gener el govern informava que ja havien vacunat 1 milió de persones. El ritme de vacunacions es va alentir després, a l'espera de rebre més dosis, i a dia 14 de gener s'havia informat que ja hi havia 2 milions d'israelians vacunats.

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesIsrael
Anar al contingut