Catalunya migdia

És cert que al 2050 el planeta estarà en un punt de no retorn?

A #fetsOfakes, els científics confirmen les teories més apocalíptiques

Mireia IzardActualitzat

Fa uns dies que la xarxa s'ha omplert de vídeos molt alarmistes amb missatges com aquest:

Ja fa temps que s'avisa que el 2050 és un horitzó clau pel quE fa al canvi climàtic i que, si no es prenen mesures abans, hi haurà conseqüències catastròfiques. Però ara ha augmentat la gravetat de l'alarma per un estudi científic publicat fa poc per un centre especialitzat australià, The Breakthrough National Center for Climate Restoration (el podeu consultar en aquest enllaç).

Però, què hi ha de cert en tot això?

Popap ha entrevistat Victòria Reyes, investigadora ICTA-UAB i una de les autores d'aquest informe.

L'estudi parla d'escenari apocalíptic, amb grans desastres ecològics i amb guerres per aconseguir els pocs recursos naturals que quedarien. D'on surt aquest informe i quina validesa té?

"Aquest informe l'hem fet més de 500 investigadors del món, està avalat per 134 països, hem llegit més de 15.000 referències. Calculem que, si una sola persona hagués hagut de fer aquesta recerca, hauria tardat 18 anys."

I quines són les principals conclusions de l'estudi?

"El que diu l'informe és que o canviem ara de forma radical o al 2050 haurem perdut més d'un milió d'espècies. També que estem danyant la base material sobre la qual se sustenta la vida humana a la Terra. És molt greu. Els éssers humans estem canviant com funciona el nostre planeta, no sabem cap a on anem, però no tenim planeta B. Hem d'actuar."

Tenim alguna esperança?

"L'informe no diu que ens extingirem com a tal. Hi ha una nota d'esperança. Hem fet diferents hipòtesis i, si prenem mesures  urgents i radicals, podem revertir la situació. A diferència del canvi climàtic que, fem el que fem, tindrem 200 anys d'augment de les temperatures, en el tema de l'extinció de la biodiversitat i del dany que estem fent a la natura si actuem ara podríem canviar-ho. Amb tot el dramatisme de la notícia, tenim una responsabilitat de dir que tenim una oportunitat i que l'hem d'aprofitar."

Concretem, com hem d'actuar?

"L'informe és molt clar: tenim una possibilitat. No 100 o 10. I necessitem canvis transformatius de manera transversal a nivell institucional, però també a nivell personal. Calen polítiques ambientals proactives:

  • Canviar el model energètic, energia neta
  • Planejar la producció agrícola de manera més sostenible
  • Reduir el consum
  • Parar els incentius a les indústries que contaminen

Tenim molts fronts oberts i hem d'actuar amb tots i ara."

I l'última reflexió de Victòria Reyes, investigadora ICTA-UAB, és aquesta: hi som a temps?

"La publicació de l'informe ha aixecat molts nivells d'alarma, però el que preocupa és com es poden canviar les estructures i accelerar els canvis legislatius."

#fetsOfakes és l'espai de verificació de dades de "Catalunya migdia"

Si hi ha cap informació que hagis rebut o vist i et grinyola, pots enviar-nos un WhatsApp i intentarem fer-ne el procés de verificació.

Consulta tots els #fetsOfakes que hem fet fins ara

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut