Es busquen cambrers i paletes
Aquest estiu fan falta més cambrers a les zones turístiques (Flickr)
Catalunya migdia

Es busquen cambrers i paletes

Uns sous baixos, unes condicions laborals poc atractives i una alta sinistralitat fan que costi trobar treballadors al sector de l'hostaleria i al de la construcció

L'ocupació ha marcat rècords aquest mes de maig. A Catalunya, l'atur és el més baix dels últims 15 anys, amb 3,7 milions d'afiliats a la Seguretat Social i la creació de 40.500 llocs de treball nous.

Però, tot i això, hi ha dos sectors que no aconsegueixen cobrir tots els llocs que ofereixen: l'hostaleria i la construcció.
 

Horaris draconians per poca remuneració

Unes 220.000 persones tenen feina actualment en hotels, bars i restaurants, però l'estiu és a tocar, i els establiments no troben prou personal per cobrir tots els llocs de treball necessaris per a la temporada turística, especialment els de cambrer.

Amb un sou brut de 1.400 euros bruts al mes, que és el salari base d'un cambrer, unes jornades que sovint s'allarguen més del que està estipulat i uns horaris partits, en festius o nocturns, es fa difícil trobar personal.

Es busquen cambrers i paletes
Els horaris laborals frenen els joves a buscar feina a l'hostaleria (Flickr)

Els sindicats denuncien que els propietaris dels establiments de restauració sovint cometen abusos, com allargar horaris per estalviar-se treballadors, i reclamen que es compleixi el conveni.

Aquesta és la primera condició per poder cobrir els llocs vacants, diu Igor Abascal, treballador en un restaurant i responsable de la Federació d'Hostaleria de la UGT:

"La jornada són 40 hores setmanals, no 50 o 60; si s'han de descansar dos dies, no se'n descansa un; i s'ha de respectar descansar un cap de setmana al mes, encara que hi hagi molta feina. Nosaltres ja entenem que hi ha més feina el cap de setmana, però també tenim vida."

La patronal assegura que aquesta situació la provoca, precisament, la falta de personal i en responsabilitza la Generalitat per les restriccions decretades per la pandèmia.

Aquest és l'argument de Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM, la Federació catalana d'associacions d'activitats de restauració i musicals, una de les patronals del sector:

"Les restriccions totalment desmesurades, desproporcionades, inútils i contraproduents que va aprovar la Generalitat, a diferència del que va passar en altres comunitats com Madrid, van generar molta incertesa, i el personal o bé va canviar d'activitat a una de més estable o bé va marxar a d'altres comunitats sense tantes limitacions."

Per la UGT, la pandèmia també va ser un punt d'inflexió per al sector, però en un sentit contrari al que explica la patronal.

Es busquen cambrers i paletes
El sector s'ha recuperat després de la pandèmia, però falta personal (Flickr)

Igor Abascal diu que quedar-se un any sencer a casa, veient les coses des de fora, va obrir els ulls de molts treballadors del sector:

"Molta gent es va adonar que es podia viure fora de l'hostaleria. Molts dels que es van quedar a casa es van adonar que hi havia vida fora de la feina."

I això quan, un cop superada la pandèmia, raona Joaquim Boadas, hi ha un augment de la demanda i, per tant, de la feina, perquè la gent vol sortir més. Com que els bars i restaurants no troben prou personal, els treballadors que tenen es veuen obligats a posar-hi més hores.

Es busquen cambrers i paletes
Els hotels també necessiten omplir places vacants (Flickr)

El dirigent patronal resumeix així el problema, segons la seva opinió:

"Gent jove que en comptes de treballar el cap de setmana decideix no treballar i estudiar, o sortir de festa, ser client del sector en comptes de treballar-hi i això és un problema perquè el nostre sector és el que més feina dona a la franja dels 18 als 26 anys, que és la que té un índex més alt de desocupació."

I el dirigent sindical ho veu lògic:

"La gent jove, per descomptat, ni bojos volen treballar en aquest sector. Quan jo vaig començar fa prop de 30 anys tu acceptaves certes coses. Ara ja no les acceptes."

Certament, costa acceptar treballar quan la resta de la gent es diverteix, en unes condicions, segons Abascal, en què és molt difícil conciliar la vida personal i familiar.
 

Una professió amb més risc que d'altres i poc atractiva per al jovent

Al sector de la construcció treballen unes 190.000 persones a tot Catalunya, però en caldran més en poc temps. En primer lloc, perquè amb els fons europeus Next Generation en els pròxims anys hi haurà molta més feina relacionada amb la rehabilitació o la transició verda dels edificis. I després perquè en pocs anys es jubilaran més de la meitat dels treballadors del sector.

Es busquen cambrers i paletes
La perillositat de la feina a la construcció és un inconvenient a l'hora de trobar treballadors (Flickr)

Les principals dificultats per trobar personal per a la construcció són la perillositat del sector, amb una sinistralitat més elevada que en altres casos, el treball a l'aire lliure, i un sou per a un treballador a peu d'obra d'uns 1.600 euros bruts al mes a la demarcació de Barcelona.

A més, denuncia Juani Arenas, secretària del sector de construcció de la UGT Catalunya, les jornades sovint s'allarguen, cosa que es vol evitar i per això les hores extres es paguen com una hora ordinària, però igualment se'n fan.

"Una hora extra de dilluns a divendres es paga com si fos una hora ordinària. No surt a compte. Fins i tot també es dona el cas que no es paguin les hores extra encara que s'estiguin fent."

Per la patronal, la principal preocupació és que ara vindran uns anys de molta feina i no hi ha joves que vulguin treballar a la construcció.

Es busquen cambrers i paletes
La construcció tampoc acaba de fer el pes als joves (Flickr)

El gran repte, Xavier Vilajoana, president de l'Associació de Promotors i Constructors de Catalunya, és el relleu generacional, perquè d'aquí uns 15 o 20 anys, el 65% dels treballadors estaran en edat de jubilar-se:

"Hem de començar a buscar solucions ja perquè, si no, podem tenir un problema més seriós de falta de mà d'obra. És un sector molt ben remunerat i jo crec que s'ha de fer molta pedagogia en aquest sentit perquè falten treballadors i mà d'obra jove."

Aquest també és un motiu de preocupació per als sindicats. Des de la UGT han volgut fer atractiu el sector i han creat el primer pla de pensions sectorial, perquè els joves que ara s'hi incorporen vegin que es podran jubilar dins del sector amb garanties.

Es busquen cambrers i paletes
En els pròxims anys hi haurà molta feina al sector gràcies als fons de la UE (Flickr)

La construcció i també l'hostaleria constaten les conclusions d'un informe de la Confederació Europea de Sindicats de finals de maig, publicat al seu web en francès i en anglès, sobre la influència del salari a l'hora de triar feina. Diu que a la Unió Europea els sectors on falta més mà d'obra paguen, de mitjana, un 9% menys que als que és més fàcil trobar personal. A Espanya, en concret, la diferència és del 9,5%.

 

Anar al contingut