És aconsellable prendre paracetamol abans de vacunar-nos contra la Covid?
L'ús de paracetamol s'aconsella per tractar la febre i el dolor
Fets o "fakes"

És aconsellable prendre paracetamol abans de vacunar-nos contra la Covid?

Els criteris del Ministeri de Sanitat i del Departament de Salut són discordants

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

En els últims dies, i a mesura que la vacunació es va estenent a més població a Catalunya, ha tornat amb força el dubte de si és convenient o no prendre un paracetamol abans que ens punxin.

La confusió al voltant de si cal o no prendre paracetamol de manera preventiva sorgeix en bona part de la disparitat de criteris que marquen, per una banda, el Ministeri de Sanitat i, per l'altra, el Departament de Salut.

Pel que fa al Departament de Salut, en els seus documents de recomanacions no aconsella prendre paracetamol de manera preventiva. En tot cas, recomana prendre'n si, un cop ens han posat la vacuna, desenvolupem efectes secundaris. Recordem que els efectes secundaris de les vacunes són lleus, en la majoria dels casos, i que afecten aproximadament el 10% de les persones que les reben.

En canvi, el Ministeri de Sanitat sí que recomana prendre un paracetamol preventiu, en el cas que la vacuna que rebem sigui la d'AstraZeneca. Aquesta vacuna va ser la que es va començar a administrar als serveis essencials, professors, policies, bombers, etcètera, i el fet que la gent que la rebés fos més jove va fer que alguns efectes secundaris fossin més aguts, tot i que encara lleus.

Què hi diuen els experts?

La immunòloga de ISGlobal de La Caixa, Gemma Muncunill, assegura a "Fets o fakes" que no n'és partidària, perquè tots els medicaments tenen efectes secundaris adversos i, si els podem evitar, millor:

"No s'ha de donar mai un medicament perquè sí. La meva recomanació és prendre'l una vegada et trobes malament i el necessitis"

El paracetamol pot interferir en l'eficàcia de la vacuna?

Aquest dubte apareix sovint en les converses sobre si ens hem de prendre o no un paracetamol preventiu abans de vacunar-nos.

Muncunill admet que qualsevol medicament que pugui tenir efectes en la resposta immunitària pot afectar d'una manera o d'una altra. Per això s'indica que cal prendre paracetamol, en tot cas, després de la vacuna

"Cal evitar els antiiflamatoris, com l'ibuprofè, que pot interferir més en la resposta immunitària del cos"

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
Anar al contingut