Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
InSOStenibles

Enterrar bosses de te per millorar les prediccions climàtiques

Científics soterren saquets de te en diferents ecosistemes per estudiar el cicle de carboni i millorar els models de predicció climàtica

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat

El projecte Tea Bag Index, en què participen 60 investigadors de 26 països, ha arribat al parc natural de l'Alt Pirineu.

La investigadora del CREAF Alba Anadón és qui el lidera a Catalunya. Aquesta tardor ha enterrat les seves bossetes de te en dos punts del parc natural: una zona de pastures i el bosc de Cireres de la vall de Bonabé, considerat un dels més madurs i ben preservats del país.

Oriol Grau, director de l'Observatori de Recerca del parc:

"Els boscos madurs tenen una gran capacitat de retenció de carboni, no només en la biomassa aèria, sinó també en el sòl. En aquests ecosistemes hi ha molts microorganismes que són capaços de reciclar matèria orgànica i acumular carboni."

El parc natural de l'Alt Pirineu és l'escenari on s'està fent l'experiment de Tea Bag Index (Oriol Grau)

El cicle del carboni està alterat perquè n'alliberem a un ritme superior al que en capturem. Els embornals, els dipòsits naturals que l'absorbeixen --com els boscos o els oceans--, fan curt davant tot el que emetem, sobretot amb la crema de combustibles fòssils.

Saber com funciona aquest procés als diferents ecosistemes és clau per poder predir millor el que cal fer, i això és el que persegueix aquest projecte.

Anadón ha enterrat 5 bossetes de roibos i 5 de te verd al sòl del bosc de Cireres. Estan separades entre si de manera que cada bossa no interfereixi en el procés que tindrà lloc a la bossa més pròxima.

Prèviament les han pesat i etiquetat, i d'aquí un any tornaran a aquest punt per desenterrar-les:

"Durant aquest any, els fongs, bacteris, organismes del sòl, insectes i petits invertebrats s'alimentaran d'aquest te i del carboni que conté. Aquest carboni passarà a formar part d'aquests organismes o s'alliberarà en forma d'emissió a l'atmosfera.

També hi hem enterrat un sensor de temperatura que, a part de fer de termòmetre, emmagatzema els registres. Quan desenterrem les bossetes traurem aquest botonet i podrem extreure les dades de temperatura que ha anat guardant periòdicament."

 

Alba Anadón enterrant les 10 bossetes de te del seu experiment (Oriol Grau)

El que Anadón està experimentant en aquest bosc del Pirineu és exactament igual que el que faran la resta d'investigadors del projecte, de manera que totes les dades seran comparables.

Quan el laboratori austríac que haurà de processar tota la informació que els enviïn els investigadors tingui els resultats, podran saber quin és el balanç de carboni que queda retingut a terra en cadascun dels ecosistemes analitzats i quin s'allibera a l'atmosfera.

Els gestors de parcs, com Oriol Grau, tindran arguments per defensar determinades polítiques que afavoreixin l'ús d'aquests ecosistemes en la lluita contra el canvi climàtic:

"En el cas de l'equip gestor del parc, ens ajuda a entendre millor com funciona el bosc."

ARXIVAT A:
Ecologia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut