Energies renovables: cara als Estats Units... i creu a França
El 40% de l'energia elèctrica que es consumeix als EUA prové del gas natural
Catalunya migdia

Energies renovables: cara als Estats Units... i creu a França

De la ridiculització de Trump a l'aposta de Biden: els EUA apostaran per l'energia eòlica, mentre a França la ultradreta promet que si arriba al poder la suprimirà

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Francesc Garriga

Corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units

@fgarriga
Actualitzat
TEMA:
Energia

El canvi de govern als Estats Units s'està fent més evident en alguns àmbits que en d'altres. Un dels camps on la postura de la nova administració ha virat de forma més radical és en el camp de les energies verdes.

Era habitual escoltar Donald Trump fent broma sobre la qüestió. En diversos discursos havia fet befa de l'energia solar advertint el públic que "si fa núvol, haureu d'apagar el televisor" o arribant a assegurar que "diuen que el soroll dels molins de vent provoca càncer".

El discurs dels republicans menys estridents era que l'energia renovable és massa cara i poc efectiva.

Biden canvia de rumb

En canvi, Joe Biden ho ha capgirat. Aquesta setmana, la secretària d'Interior, Deb Haaland, ha anunciat un ambiciós pla per construir 7 parcs eòlics marítims. El projecte preveu tenir-los llestos el 2025, amb una inversió de milers de milions de dòlars.

Tot i que les ubicacions exactes estan per determinar, ja s'han identificat diverses zones que ocupen tota la costa del país: des de Califòrnia i Oregon a l'oest, al gol de Mèxic al sud, a la costa est de Nova York o Maine.

L'objectiu de Biden és arribar al 2030 amb una significativa reducció de les emissions de CO2, arribant a nivells de l'any 2005.

El repte, però, no serà fàcil de tirar endavant. D'entrada caldrà avaluar els riscos per a la fauna marina, amb la mirada dels grups ecologistes molt a sobre. També les possibles afectacions sobre el turisme o la pesca.

I, és clar, l'oposició de les companyies petrolieres i gasístiques, que ho veuen com una amenaça a la seva supervivència.

Fins ara només hi ha dues instal·lacions eòliques marítimes als Estats Units, de producció molt baixa.

L'objectiu dels 7 parcs eòlics marins és arribar al 2030 al nivell d'emissions de CO2 de l'any 2005 (USAcom)

L'energia als Estats Units

Amb dades de 2020, el 40% de l'energia elèctrica que es consumeix al país prové del gas natural. El carbó, les nuclears i les renovables en produeixen un 20% cadascuna.

En concret, l'energia eòlica, ara per ara, és un 8% del total i és l'energia verda més productiva, davant de la hidroelèctrica (7%) o la solar (2%).

A França, l'energia eòlica entra en precampanya

La candidata d'ultradreta a les eleccions presidencials, Marine Le Pen, vol aturar tots els subsidis a les renovables i desmantellar els parcs actuals d'energia solar i eòlica:

"​Com que suprimiré les subvencions, a la pràctica no em costarà res, i retornaré els diners als francesos perquè crec que no arriben a final de mes. Aturaré totes les noves construccions de parcs eòlics i llançaré una gran campanya per desmantellar els que hi ha."​

Energia eòlica
Les energies renovables encara són una minoria a França i en general al món (Pixabay)

Le Pen assegura que això només portarà beneficis per al país:

"Les subvencions a les eòliques i les fotovoltaiques representen entre 6.000 i 7.000 M€ a l'any. Jo suprimiré les subvencions i això permetrà restituir als francesos la meitat de la taxa que paguen en la factura de l'electricitat."

​El moviment opositor a les energies renovables és molt actiu a França. També té el suport d'un altre candidat conservador a les presidencials de l'abril, Xavier Bertrand. Ni el president Emmanuel Macron s'acaba de mullar clarament a favor de l'eòlica.

Aquesta setmana ha anunciat un pla de 1.000 M€ per construir nous reactors nuclears més petits. Alguns apunts sobre vehicles elèctrics, però zero menció a les renovables. A ningú li passa per alt que avui en dia França obté el 75% de la seva electricitat de la nuclear.

Manifestació a França en contra de l'energia nuclear (AFP)

Això converteix el sector en un potent lobby al país. Grups de pressió que asseguren que la nuclear és una manera de fer energia amb baixes quotes d'emissió de carboni.

 

ARXIVAT A:
Energia

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut