En plena escalada del preu de la llum el govern espanyol s'atribueix una baixada del 40% en dos anys
Fets o fakes

En plena escalada del preu de la llum el govern espanyol s'atribueix una baixada del 40% en dos anys

El preu de l'electricitat ha baixat aquest percentatge entre el 2018 i el 2020, però el govern espanyol no hi ha tingut res a veure

Pilar Garcia, Mariona CostaActualitzat

El govern espanyol atribueix la pujada a màxims històrics del preu de l'electricitat aquests dies a una combinació de factors: mal temps i molta demanda. Ho considera un fet puntual i presumeix del descens del preu de l'energia des que governa. La ministra María Jesús Montero feia aquesta afirmació en plena onada de fred:

"Estem parlant d'un pic concret, però no de la tendència de la factura de la llum, que des de l'arribada d'aquest govern ha reflectit un descens d'aquest cost energètic.

De fet, la part d'energia de la factura de l'electricitat s'ha reduït un 40% els últims dos anys, de manera que l'executiu, com que era el seu compromís, ha estat treballant de forma intensa en l'abaratiment de la factura de la llum".

Montero, doncs, atribueix al govern espanyol el descens del preu de l'electricitat. Però si bé és cert que va baixar, si es compara el preu mitjà del 2018 amb el del 2020, l'executiu no ha pogut incidir-hi directament, igual que amb el pic, perquè el preu de l'electricitat es fixa únicament i exclusivament al mercat majorista, en funció de l'oferta i la demanda.

Segons dades de l'OMIE, l'operador oficial del mercat majorista a la península Ibèrica, el preu mitjà de l'electricitat l'any 2018 va ser de 57,59 euros el megawat hora. L'any 2019 va ser de 47,68 euros, i l'any 2020, de 34 euros. Un descens arran de la caiguda de la demanda per les restriccions a l'activitat pel coronavirus.

El descens entre el 2018 i el 2020 és, efectivament del 40%, però, com dèiem, el govern espanyol no hi ha tingut res a veure.

Pel que fa al que portem de 2021, aquest dimarts el preu majorista de l'electricitat va pujar un 2,18% respecte del marcat dilluns, i es mantindrà així, per sobre dels 80 euros per megawatt hora (MWh), en plena onada de fred. Aquest dijous, 14 de gener, és de 88,55 euros.

Què hi diuen els experts?

Des de "Fets o fakes" hem parlat amb Marcel Coderch, president de l'Autoritat Catalana de la Competència, que creu que la variació de preus reflecteix la dinàmica del mercat, és a dir, el govern no pot incidir-hi directament. En tot cas, ho podria fer a través de la promoció de les renovables, i això seria a llarg termini.

"Hi ha un mercat en el qual es casa l'oferta amb la demanda. Aquesta millora dels preus els darrers anys segurament és deguda, i així potser el govern s'ho pot atribuir, a una major penetració de les renovables, que el que fan és tirar els preus cap avall.

Si hi ha alguna participació del govern o algun efecte del govern, hauria de ser a través de les polítiques de promoció de les renovables".

Què ha passat amb la part de la factura que sí que depèn del govern espanyol?

De fet, al voltant de la meitat de la factura són costos regulats pel govern espanyol: incentius a les energies renovables, peatges per l'accés a les xarxes de distribució i transport, i altres, com ara el dèficit del sector elèctric que paguem entre tots els ciutadans.

Un 20% són impostos, i n'hi ha dos, un d'especial del 5,11% que s'aplica als costos fixos i al consum, i després un IVA del 21%. I al voltant del 30% de la factura correspon al preu de l'energia. Per tant, la part de la factura que depèn del govern espanyol i els impostos poden arribar a suposar el 70% del rebut. I tot això, que sí que depèn al 100% del govern espanyol, no ha variat els últims anys.

El govern espanyol té marge per rebaixar la factura?

Segons l'associació de consumidors en acció FACUA, i tant que sí, i no només sobre els costos regulats sinó també sobre el mercat. En parlava a "La nit dels ignorats 3.0" el portaveu de l'associació a Catalunya, Gerard Hernández.

"La rebaixa dels peatges i de la part fixa, com marcar un preu màxim de l'energia a la subhasta que es fa per establir el preu del kilowatt, on s'ha produït aquest increment desmesurat, o reduir la càrrega impositiva. Tot això són mesures que pot fer el govern".

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

ARXIVAT A:
Consum
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut