Els visons, les altres víctimes del coronavirus
Milers de visons infectats pel coronavirus a les granges de l'Estat (Unsplash / Jo-Anne McArthur)
Catalunya migdia

Els visons, les altres víctimes del coronavirus

La majoria de granges de visons de l'Estat tenen animals malalts que han estat infectats pels seus cuidadors

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

La pandèmia ha arribat a gairebé el 70% de les granges d'aquests animals de l'estat espanyol. Només 9, de les 27 que hi ha, se n'han salvat fins ara. En tots els casos han estat les persones encarregades de tenir-ne cura les qui els han transmès la malaltia.

L'objectiu és evitar el sacrifici dels animals malalts

El primer cas es va detectar el juny del 2020 a Terol i es va optar per sacrificat tots els animals, més de 90.000. Però ara, explica Joaquim Segalès, investigador de l'IRTA-CReSA, centre de referència en sanitat animal, s'aplica un altre protocol per evitar aquesta mesura extrema.

"Primer de tot es fa un diagnòstic per assegurar-se que, efectivament, és un cas de coronavirus i, a partir d'aquí, es fa una vigilància i s'emprenen mesures de prevenció i control."

Si no s'ha pogut evitar la infecció, s'immobilitzen els animals infectats, i es monitoritzen fins que l'han superada. Així s'eviten els sacrificis.

La transmissió, d'humans a animals

A l'estat espanyol ja s'han infectat 18 granges de visons, de les 27 que hi ha en total. Després de la de Terol, el coronavirus va arribar a 15 granges de Galícia, una d'Àvila i una altra de Castelló.

En totes aquestes instal·lacions han estat cuidadors infectats els qui han transmès la malaltia als animals. No n'hi ha hagut cap en què un visó hagi encomanat el virus a un humà, però als Països Baixos ja ha passat:

"En aquest país es va confirmar que els visons van poder infectar persones. Hi ha proves científiques que ho demostren. D'aquí la importància de monitoritzar totes les granges de visons, sense excepció, perquè les persones que hi treballen prenguin totes les mesures necessàries."

A més de la possibilitat d'infectar els humans, el principal problema que el coronavirus afecti els visons és que es poden convertir en reservori del virus i, a partir d'aquí, puguin generar mutacions que donin lloc a noves variants.

També en els animals, la vacuna és la solució

Els investigadors, com Joaquim Segalès, defensen que la millor manera de frenar la propagació del virus en els visons i altres animals és vacunar-los, com aviat començarà a fer Finlàndia.

"A Finlàndia han optat per desenvolupar una vacuna per als visons. Si tot va bé, començaran a vacunar-los aquest mateix hivern."

Paral·lelament, els Estats Units han desenvolupat una vacuna per als animals dels zoològics, que ja estan administrant.

Els visons, les altres víctimes del coronavirus
Les vacunes també són el millor mètode per frenar el contagi d'animals (Unsplash / Diana Polekhina)

A banda de visons, fures i algunes espècies salvatges, com ara els tigres, la malaltia també pot afectar mascotes, com gats i gossos, tal com evidencien alguns estudis. Els experts confien que l'any que ve hi hagi diverses vacunes per evitar la infecció en animals.

ARXIVAT A:
Covid-19

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut