L'assentament de L'Anse aux Meadows és considerat patrimoni de la humanitat per la Unesco (Dylan Kereluk / Viquipèdia)
L'Anse aux Meadows, patrimoni de la humanitat per la Unesco (Dylan Kereluk / Viquipèdia)
Catalunya migdia

Els vikings van arribar a Amèrica 500 anys abans que Colom

Investigadors de Universitat de Groningen, als Països Baixos, aconsegueixen datar l'arribada dels vikings a Terranova el 1021

Redacció Actualitzat

Molt abans que Cristòfor Colom travessés l'Atlàntic, els vikings ja ho havien fet. A l'illa canadenca de Terranova es va excavar als anys seixanta del s. XX l'assentament de L'Anse aux Meadows, on es van trobar unes cases que havien aixecat els vikings, però fins ara no s'havia pogut determinar en quin moment de la història aquest poble de navegants nòrdics s'havia aventurat fins al Nou Món. 

Va ser en la dècada dels anys 60 quan els arqueòlegs de Noruega Helge Ingstad i Anne Stine Ingstad van descobrir les restes de l'assentament humà al jaciment de L'Anse aux Meadows, i ara Michael Dee i Margot Kuitems, de la Universitat de Groningen, als Països Baixos, coautors de la investigació que publica la revista Nature, han fet servir un mètode de datació totalment precís. De fet, han estat capaços de datar l'any concret de l'arribada dels vikings: el 1021. 

Els Vikings tenien una capacitat extraordinària de construir vaixells i van establir assentaments a Islàndia i a Groenlàndia (iStock)
Els vikings tenien una capacitat extraordinària de construir vaixells i van establir assentaments a Islàndia i a Groenlàndia (iStock)

Segons el director de la investigació, Michael Dee, han fet servir tres peces de fusta tallades extretes de les cases, i hi han aplicat la tècnica basada a detectar en els arbres --és a dir en la fusta-- l'augment del nivell de radiocarboni en l'atmosfera, creat per les tempestes solars, que eren massives en el passat.

L'increment de radiocarboni queda incorporat a l'anell de creixement de la fusta, i així es pot comptar. I a partir d'això afirmen que les fustes analitzades són de l'any 1021, any en què, segons l'estudi, es va iniciar el coneixement europeu d'Amèrica. Això sí, els primers van ser els vikings.  

Els vikings eren gent de mar de les terres escandinaves: Noruega, Suècia i Dinamarca. Tenien una capacitat extraordinària de construir vaixells, van establir assentaments a Islàndia i a Groenlàndia, i ara se sap que també a Terranova.

Rèplica del vaixell viking Islendingur acostant-se a L'Anse aux Meadows (Reuters)

Els científics creuen que la expedició vikinga va sortir de Groenlàndia, però no se sap quant de temps es van estar a Terranova, ni tampoc si hi van anar i tornar diverses vegades. 

Una altra de les incògnites que es plantegen ara és si quan el 1492 Cristòfor Colom va arribar a Amèrica, a Europa ja se sabia que els vikings havien fet les Amèriques. Potser noves investigacions ho diran. 

Anar al contingut