Els traumes infantils tripliquen el risc de patir un trastorn mental greu
Catalunya migdia

Els traumes infantils tripliquen el risc de patir un trastorn mental greu

Viure situacions amb un gran impacte psicològic augmenta la possibilitat de tenir una psicosi, un trastorn bipolar o una depressió unipolar

Actualitzat

Criatures que han patit abusos físics, sexuals o psicològics, que han conviscut amb l'alcoholisme dels pares o han patit desatenció emocional són candidats a patir un trastorn mental quan arriben a l'edat adulta.

El doctor Benedikt Amann, investigador de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, assegura que el risc és tres vegades més alt:

"Si existeix un trauma en la infància es triplica el risc de tenir una psicosi, un trastorn bipolar, un trastorn obsessivocompulsiu, un trastorn de personalitat, depressió unipolar i sobretot un trastorn d'ansietat."

Els abusos durant la infantesa poden fer aflorar trastorns mentals genètics

L'estudi ha analitzat dades de més de 93.000 persones amb malaltia mental i que havien patit traumes infantils els seus primers anys de vida i adolescència.

El Dr. Amann ha constatat també que aquests traumes infantils poden fer aflorar un trastorn mental genètic que estava latent i que podria no haver-se manifestat, i per això parla d'un canvi de paradigma.

"Si hi ha una predisposició genètica per a una certa malaltia mental i hi ha un trauma, la botella s'obrirà.

Si no hi ha trauma i tenen la predisposició genètica però han viscut una infància normal, amb una cura adequada per part dels pares, sense bullying a l'escola, llavors és molt possible que aquesta ampolla no s'obri. 

Això no és res més que la interacció entre els gens i l'ambient."

Els metges demanen més atenció psicològica per prevenir l'aparició de traumes infantils

Trastorn d'ansietat, el més prevalent

L'ansietat en adults és el trastorn més habitual a les consultes dels psicòlegs i els psiquiatres i en molts casos l'origen és la mala gestió que fan els pares de les emocions dels seus fills:

"Si infravalorem el nen, implantant cognicions negatives com: "Tu no vals res, no fas res bé, ets dolent..." i ho fan els professors o els pares que són els adults de referència i els hi han repetit mil vegades, això es converteix en un abús emocional.

Si això passa hi ha més probabilitat de tenir un trastorn d'ansietat."

I la pregunta que ens ve al cap és: què podem fer per detectar i prevenir i tractar els traumes infantils? Doncs el Dr. Amann reclama més atenció psicològica i social a pares i fills.

"Posar més psicòlegs a les escoles que puguin treballar directament i de manera fàcil amb els infants de 6 o 7 anys i que permeti prevenir el trastorn mental més tard; fer formacions per a pediatres i sobretot ajudar i reforçar els serveis socials perquè ajudin els pares a educar els seus fills." 

L'estudi de l'Hospital de Mar el publica l'European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience i posa en evidència que cal estudiar a fons la biografia d'una persona amb un trastorn mental greu per saber realment què li ha passat.

ARXIVAT A:
Salut MentalInfància
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut