Els rumors falsos sobre el coronavirus que no t'has de creure, segons l'OMS
Fets o Fakes

Els rumors falsos sobre el coronavirus que no t'has de creure, segons l'OMS

Ni el maten l'orina infantil o la cocaïna ni el transmeten els mosquits. L'Organització Mundial de la Salut posa el focus sobre la desinformació al voltant del Covid-19

Pilar GarciaActualitzat

L'OMS defensa les mesures preses fins ara i demana confiança amb les autoritats sanitàries. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", María Neira, directora de Salut Pública de l'Organització ha assegurat que el virus és difícil de frenar amb controls fronterers i insisteix que el 80% de les persones infectades no desenvolupen cap símptoma. Davant la desinformació que es propaga per xarxes socials, han penjat un comunicat amb consells sobre la rumorologia al voltant del coronavirus, i insisteixen en una bona higiene de mans i mantenir, almenys, un metre de distància social.

El nou coronavirus es pot transmetre a través de les picades de mosquits?

No, fins ara no hi ha cap informació ni proves que indiquin que el coronavirus es pot transmetre a través de les picades dels mosquit. El que se sap del cert és que és un virus respiratori que es propaga principalment pel contacte amb les gotícules de saliva o de secrecions nasals que una persona infectada expulsa quan esternuda o tus.

El coronavirus pot arribar fins a 8 metres de distància d'una persona que tus o esternuda?

No, les gotes de saliva o secreció nasal arriben fins a un metre de distància de la persona que esternuda o tus.

El Covid-19 pot propagar-se a grans distàncies a través de l'aire?

No, perquè les gotes de saliva o les secrecions nasals no són tan lleugeres per poder viatjar amb l'aire.

El Covid-19 es pot transmetre a través d'objectes com monedes i bitllets?

El risc d'infecció pel contacte amb objectes és molt baix. El que sabem és que el coronavirus pot sobreviure en una superfície durant unes hores o una mica més. Un objecte pot resultar contaminat pel coronavirus si algú infectat tus o esternuda sobre l'objecte o el toca. Per això la higiene de mans és fonamental per evitar contagis.

L'orina infantil pot protegir del coronavirus?

Mai, l'orina no mata els virus ni els bacteris. És més, pot portar-ne.
Per tant, rentar-se les mans amb pipí de nens no hi aporta res. El que cal és tenir una bona higiene.

El fred i la neu poden matar el coronavirus?

La temperatura normal del cos humà es manté al voltant dels 36,5 - 37 graus, independentment de la temperatura exterior o de les condicions meteorològiques. Per tant, no hi ha motiu per creure que el fred pot matar el coronavirus.

La cocaïna pot protegir del nou coronavirus?

La cocaïna no evita la infecció; és una droga estimulant i addictiva i el seu consum provoca greus efectes secundaris i és perjudicial per a la salut de les persones.

El nou coronavirus afecta només les persones d'edat o també pot afectar les més joves?

El Covid-19 pot infectar persones de totes les edats, si bé s'ha observat que les persones grans i les que pateixen algunes malalties (com ara asma, diabetis o cardiopaties) tenen més probabilitats d'emmalaltir greument quan adquireixen la infecció.

Puc reutilitzar una mascareta N95? Puc rentar-la? Puc esterilitzar-la amb un desinfectant de mans?

No. Les mascaretes, incloses les clíniques planes i les de filtre N95, no s'han de reutilitzar. Quan s'ha estat en contacte pròxim amb una persona afectada pel nou coronavirus o per una altra infecció respiratòria, s'ha de considerar que la part frontal de la mascareta utilitzada està contaminada. Per treure-us-la, no en toqueu la part frontal. Un cop treta, cal rentar-se les mans amb un gel hidroalcohòlic o amb aigua i sabó.

És bo aplicar oli de sèsam a la pell per impedir que el nou coronavirus entri al cos?

No. L'oli de sèsam no mata el nou coronavirus. Hi ha desinfectants químics que, aplicats sobre les superfícies, poden matar-lo, com els desinfectants a base de lleixiu o clor i alguns dissolvents.

És segur rebre una carta o un paquet procedents de la Xina?

Sí. Les persones que reben paquets de la Xina no corren risc de contraure el nou coronavirus. Gràcies a estudis realitzats anteriorment, l'OMS constata que els coronavirus no sobreviuen gaire temps en objectes com ara cartes i paquets.

Poden els animals de companyia propagar el Covid-19?

De moment no hi ha cap prova que el nou coronavirus infecti animals de companyia com els gossos i els gats. No obstant això, continua sent convenient rentar-se les mans amb aigua i sabó després de tocar un d'aquests animals per protegir-se de diversos bacteris habituals que poden transmetre a l'ésser humà.

Les vacunes contra la pneumònia protegeixen contra el nou coronavirus?

No. El Covid-19 és tan nou i diferent que cal desenvolupar una vacuna específica, en la qual ja s'està treballant amb el suport de l'OMS.

Són eficaços els antibiòtics per prevenir i tractar la infecció pel nou coronavirus?

No, els antibiòtics són eficaços contra els bacteris, però no contra els virus.
Com que el Covid-19 és un virus, no s'han d'utilitzar antibiòtics ni per prevenir ni per tractar la infecció.

Hi ha algun medicament per prevenir o tractar la infecció pel nou coronavirus?

De moment no es recomana cap medicament específic per prevenir o tractar la infecció pel Covid-19.
S'estan estudiant alguns tractaments específics que es provaran en assajos clínics. L'OMS està ajudant a agilitzar les tasques d'investigació i desenvolupament amb una sèrie d'associats.

Convé rentar-se regularment el nas amb una solució salina per prevenir la infecció pel nou coronavirus?

No. No hi ha proves que indiquin que aquesta pràctica protegeixi de la infecció pel nou coronavirus. Encara que algunes proves indiquen que esbandir-se el nas regularment amb solució salina pot accelerar la recuperació després d'un refredat comú, no s'ha demostrat que previngui les infeccions respiratòries.

Menjar all pot ajudar a prevenir la infecció pel nou coronavirus?

L'all és un aliment saludable que pot tenir algunes propietats antimicrobianes. Tot i això, no s'han obtingut proves que menjar-ne protegeixi contra el virus que causa el brot actual.

Es pot matar el nou coronavirus en 30 segons amb un assecador de mans com el dels lavabos públics?

No. Els assecadors de mans no maten el Covid-19. Per protegir-se contra el nou coronavirus, renteu-vos les mans sovint amb un gel hidroalcohòlic o amb aigua i sabó. Un cop netes, eixugeu-vos-les bé amb tovalloletes de paper o amb un assecador d'aire calent.

Es pot matar el Covid-19​ amb un llum ultraviolat de desinfecció?

No s'han d'utilitzar llums ultraviolats per esterilitzar les mans o altres parts de el cos, ja que la radiació ultraviolada pot causar irritació a la pell.

Es pot matar el nou coronavirus ruixant el cos amb alcohol o amb clor?

No. Ruixar tot el cos amb alcohol o clor no serveix per matar els virus que ja ha entrat a l'organisme. És més, pot danyar els ulls, la boca i la roba. Tant l'alcohol com el clor poden servir per desinfectar les superfícies, però no el cos.

 

Fets o Fakes
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut