Els multimilionaris de la Covid: les farmacèutiques es fan d'or amb les vacunes
Nou directius de laboratoris de biotecnologia sumen una fortuna de 19.000 milions de dòlars, prou diners per vacunar tota la població dels països més pobres, segons un informe d'Oxfam
Els multimilionaris de la Covid: les farmacèutiques es fan d'or amb les vacunes
Els multimilionaris de la Covid: les farmacèutiques es fan d'or amb les vacunes
Oxfam denuncia els beneficis privats obtinguts amb inversions públiques
Catalunya migdia

Els multimilionaris de la Covid: les farmacèutiques es fan d'or amb les vacunes

Nou directius de laboratoris de biotecnologia sumen una fortuna de 19.000 milions de dòlars, prou diners per vacunar tota la població dels països més pobres, segons un informe d'Oxfam

Elisa OmedesActualitzat

Mentre continua obert el debat sobre la necessitat d'alliberar les patents de les vacunes anti-Covid perquè arribin a tota la població mundial, els guanys de tres laboratoris que les fabriquen, Moderna, BioNTech i CanSino, han creat nou nous multimilionaris i han incrementat la fortuna d'altres que ja ho eren. L'ONG Oxfam denuncia aquesta situació en el seu últim informe.

Gran beneficis privats gràcies a diners públics

El monopoli per elaborar les vacunes anti-Covid que tenen unes poques indústries farmacèutiques ha omplert les butxaques dels seus directius. Ara hi ha nou multimilionaris, tots homes, que no ho eren abans de la pandèmia. Entre tots, sumen una fortuna de 19.300 milions de dòlars, segons la llista deForbes del 2021.

Amb aquests diners, assegura Oxfam, es podrien vacunar tots els habitants dels els països més pobres del món o tota la població de l'Àfrica subsahariana, on només s'han vacunat el 0,7% dels que hi viuen, segons la informació d'Our Word in Data.

Les vacunes han creat aquests nous multimilionaris, però també han fet créixer la fortuna de vuit que ja ho eren, amb un total de 32.200 milions de dòlars.

 

L'augment de la cotització de les empreses farmacèutiques, en un ascens vertiginós des de l'any passat, és el que ha permès crear aquestes noves fortunes o incrementar les que ja existien. El creixement dels beneficis ha estat especialment espectacular a BioNTech-Pfizer i Moderna, que fabriquen les vacunes d'ARNm. Es preveu que aquests medicaments es converteixin en dos dels tres productes farmacèutics més venuts del món, amb uns ingressos previstos per a aquest any de més de 33.000 milions de dòlars només per les vacunes.

Moderna: de la modèstia a l'abundància

La companyia de biotecnologia amb seu a la ciutat nord-americana de Cambridge, Massachusetts, era una empresa petita i poc coneguda que pràcticament només es dedicava a fer assajos clínics. L'èxit de la seva vacuna de dues dosis, amb tecnologia ARNm i una eficàcia de més del 90%, n'ha disparat els beneficis i ha omplert les butxaques de quatre dels seus directius, que s'han convertit en multimilionaris, amb una fortuna total de 10.000 milions de dòlars: Stéphane Bancel, conseller delegat de Moderna, Timothy Springer, un dels fundadors de la farmacèutica, Noubar Afeyan, president de l'empresa, i Robert Langer, també fundador de la companyia.

Moderna també ha situat un espanyol a la llista Forbes dels més rics del món. Juan López Belmonte, president de la farmacèutica ROVI, ha vist augmentar el seu patrimoni fins als 1.800 milions de dòlars després de l'acord de col·laboració que la seva empresa va firmar amb la farmacèutica nord-americana per elaborar la seva vacuna.

Segons Oxfam, Moderna va rebre prop de 6.000 milions de dòlars de l'administració nord-americana per accelerar el desenvolupament de la seva vacuna. El seu benefici net al primer trimestre del 2021 ha estat de 1.200 milions de dòlars. En el mateix període de l'any anterior, va tenir pèrdues per valor de 124 milions de dòlars. En total, aquest any, la companyia espera obtenir uns ingressos superiors als 19.000 milions de dòlars.

Pfizer: tres dècades investigant una tecnologia innovadora

Aquesta vacuna, amb una eficàcia del 95%, va ser la primera d'ARNm que es va aprovar a tot el món. Està basada en una tecnologia desenvolupada per l'empresa alemanya BioNTech, un laboratori no gaire conegut fins a l'aparició de la Covid.

La vacuna Pfizer ha fet multimilionari el fundador del laboratori, Ugur Shain. Al costat de la seva dona, tots dos professors de medicina, treballaven en la tecnologia d'ARNm des de feia 30 anys, molt abans de l'aparició del virus de la Covid. Ugur Shain va aprofitar la seva experiència per fabricar la vacuna el gener del 2020, quan el virus era encara un gran desconegut i no havia arribat a Europa.

Els multimilionaris de la Covid: les farmacèutiques es fan d'or amb les vacunes
L'èxit de les vacunes d'ARNm ha generat grans guanys (Unsplash/Spencer Davis)

BioNTech, segons Oxfam Intermón, va rebre més de 500 milions de dòlars de diners públics entre préstecs i subvencions per desenvolupar la vacuna.

CanSinoBIO: l'aposta de la Xina

La tercera vacuna que ha originat nous multimilionaris és la de l'empresa xinesa CanSinoBIO, desenvolupada en col·laboració amb l'Institut Tecnològic de Pequín i amb una eficàcia menor que les anteriors, d'un 65%.

Tres directius de la companyia acumulen un patrimoni global de 3.500 milions de dòlars: Zhu Tao, cofundador i director científic, Qiu Dongxu i Mao Huinhoa, també cofundadors i vicepresidents.

El rànquing dels nous homes rics gràcies a les vacunes anti-Covid

  1. Stéphane Bancel (Moderna), 4.300 milions de dòlars
  2. Ugur Sahin (BioNTech), 4.000 milions
  3. Timothy Springer (Moderna), 2.200 milions
  4. Noubar Afeyan (Moderna), 1.900 milions
  5. Juan Lopez-Belmonte (ROVI), 1.800 milions
  6. Robert Langer (Moderna), 1.600 milions
  7. Zhu Tao (CanSino Biologics), 1.300 milions
  8. Qiu Dongxu (CanSino Biologics), 1.200 milions
  9. Mao Huinhoa (CanSino Biologics), 1.000 milions


Uns beneficis immorals, segons Oxfam

L'ONG recorda que les vacunes han estat possibles gràcies a una gran inversió pública, del voltant de 10.000 milions de dòlars, però que, en canvi, s'han privatitzat els beneficis que han generat. La responsable de polítiques sanitàries d'Oxfam, Anna Marriot, plateja una qüestió ètica:

"No hauríem de deixar que les empreses decidissin qui viu i qui mor mentre augmenten els seus beneficis. Aquesta és una emergència de salut pública i no una oportunitat de lucre privat. Necessitem una vacuna del poble."

Per l'ONG es tracta d'un apartheid vacunal que no és un fenomen natural, sinó el resultat d'unes accions de govern que permeten el lucre d'unes empreses privades, que no comparteixen la tecnologia ni els coneixements sobre les vacunes mentre venen el seu producte al millor postor. Són uns guanys indecents, diu, "ja que provenen d'un monopoli finançat amb impostos i diners públics" i per això demana que se n'alliberin les patents perquè la vacunació arribi a tot el món.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut