Els Mossos no donen credibilitat als avisos d'atemptat a Barcelona que circulen per WhatsApp
Es reactiven els rumors d'un atemptat al metro de Barcelona aquest 3 de desembre
Fets o fakes

Els Mossos no donen credibilitat als àudios de WhatsApp que avisen d'un atemptat a Barcelona

La policia manté tots els sistemes d'alarma actius perquè a Catalunya estem en nivell 4 d'alerta antiterrorista

Carlos Baraibar, Marc Jurado, Mariona CostaActualitzat

En els darrers dies segurament us ha arribat un o diversos àudios de WhatsApp en què s'explica que hi haurà un atemptat al metro de Barcelona, Madrid o València aquest dijous 3 de desembre. Des de "Fets o fakes" hem parlat amb els Mossos d'Esquadra i ens asseguren que no donen cap mena de credibilitat a aquesta alerta, tot i que recorden que ens trobem en nivell quatre d'alerta antiterrorista en una escala de cinc.

Els Mossos recorden que aquesta mena d'àudios són recurrents i que apareixen de manera periòdica només canviant la data i el lloc del possible atemptat.

De fet, just després dels atemptats de l'11M del 2004 a Madrid, abans de Twitter i la majoria de xarxes socials, ja corrien històries molt semblants, que aleshores es difonien pel boca a orella.

L'àudio que circula aquests dies comença parlant d'"una tia que treballa amb ma mare, el seu germà li va dir que...". Com a norma general, és important desconfiar sistemàticament dels documents o informacions que no s'atribueixen a ningú en particular, perquè denoten que, molt probablement, són mentides o rumors.

Pel que fa a les alertes en altres ciutats espanyoles, la Policia Nacional també ha demanat que no es difonguin "fakes".

"Fakes" que s'aprofiten de mitges veritats

En alguns dels àudios s'assegura que una persona ha anat a la policia a denunciar aquesta alerta i que els han dit que "podria ser". Com dèiem, el fet que estiguem en nivell 4 d'alerta antiterrorista fa que la policia sigui prudent i mantingui tots els sistemes d'alarma actius, la qual cosa no vol dir que donin credibilitat a l'anunci d'un atemptat un dia concret.

També és cert, com es diu a l'àudio, que aquests dies s'estan jutjant a l'Audiència Nacional tres dels suposats responsables dels atemptats de l'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. Finalment, els últims atemptats amb motivació jihadista a França o Àustria també donen versemblança a la possibilitat d'un atac en qualsevol punt d'Europa. Per això, el nivell d'alerta és pràcticament compartit en tots els països del continent.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

ARXIVAT A:
Jihadisme
Anar al contingut