Una parella passeja davant d'una botiga tancada a Barcelona
L'alça dels preus posa en situació de risc molts negocis (EFE/ Quique García)
Catalunya Migdia

Els locals comercials, a la corda fluixa per l'encariment del lloguer

Els negocis es veuen pressionats a renovar el contracte pagant un 10% més d'acord amb la inflació actual

Actualitzat

Les associacions de comerciants i d'empreses familiars denuncien que els locals hagin quedat fora de l'escut social, impulsat pel govern espanyol, que protegeix el preu dels pisos de lloguer.

En el paquet de mesures impulsat per l'executiu de Pedro Sánchez arran de la guerra a Ucraïna, es limita a un 2% com a màxim l'encariment del preu de l'habitatge quan toca renovar el lloguer. Els establiments, però, en queden exclosos.

Una dona dins una botiga de roba i complements de Barcelona
Les botigues queden excloses del pla de xoc del govern espanyol (Ajuntament de Barcelona / V.Zambrano González)

Això ha obert la porta als propietaris a apujar els preus i fer-ho, si volen, d'acord amb l'IPC actual, que és del 10%. En algun cas s'ha abocat els negocis a situacions límit com el tancament. No han pogut fer front a l'augment exigit. 

El sector està en alerta 

Els casos que s'han vist obligats a tancar per no aconseguir una rebaixa no responen a una tipologia concreta de negoci, sinó més aviat de la propietat del local, com explica David Sánchez, president de Comertia, l'associació catalana de l'empresa familiar del Retail que agrupa 4.000 punts de venda a tot Catalunya i 25.000 treballadors:

"Un perfil més d'inversor oportunista pot aprofitar que per contracte pot aplicar l'IPC interanual. Per sort, són els mínims casos, però es pot posar en perill la continuïtat del comerç."

Des de Barcelona Oberta, que representen 22 eixos comercials de la capital catalana, s'insisteix en el risc per a la viabilitat de les empreses d'apujar un 10% el lloguer dels locals comercials. Gabriel Jené és el seu president:

"Si t'apliquen un 10% perquè la inflació està molt alta, la possibilitat que té l'operador de mantenir-se és molt limitada. La gent ha fet inversions importants en els locals, potser es troben en el tercer o quart any i no l'han amortitzat."

La pressió ha estès un clima de gran preocupació al sector. L'últim indicador intern de Comertia ha fet saltar encara més les alarmes. I és que un 30% dels associats que han volgut respondre l'enquesta parla d'una pujada del 10% del seu contracte de lloguer, mentre un 20%, de més d'un 3%.

A l'associació, els consten alguns casos de negocis que han acabat abaixant la persiana. 

Cal renegociar 

El comerç i els negocis propis denuncien que estan ja molt ofegats pel context de crisi actual amb l'encariment desmesurat de l'energia i de les matèries primeres. Insisteixen que no poden assumir un augment d'acord amb la inflació. 

Una botiga tancada a la Rambla de Girona. Imatge publicada aquest 23 d'octubre del 2020 (Horitzontal)
Tot i l'alça dels preus, la majoria de negocis aconsegueixen renegociar amb els propietarsi del local

Malgrat que cada cop són més els establiments que viuen l'estrés de pagar un 10% més de lloguer, la gran majoria aconsegueixen renegociar amb els propietaris a la baixa aquest increment, que s'acaba resituant en general entre el 2 i el 4%.

David Sánchez, de Comertia:

"Estem en mans de la bona voluntat. Hi hagut casos molt perjudicials, però, per ara, excepcionals encara. On el sentit comú ha imperat parlaríem d'un 2-4% que és el que s'apuja normalment."

La situació actual de crisi dona més força de negociació al llogater perquè part dels propietaris temen trobar-ne un de nou, com explica Jené:

"Tu tens marge per negociar que no pots pagar un 10% d'IPC i aquesta força negociadora la tens. El propietari no voldrà rebutjar un llogater perquè potser trigarà 3 mesos o més per trobar-ne un de nou." 
 

Des de Barcelona Oberta s'assegura que a la capital catalana la gran majoria pot acabar renegociant i aconsegueix evitar el 10% i pagar un augment més coherent.

Però l'angoixa hi és igualment. 

ARXIVAT A:
Empresa
Anar al contingut