Els gossos poden detectar la covid-19 millor que un test d'antígens
El gossos detecten la covid-19 gairebé com una PCR (Pixabay)
Catalunya migdia

Els gossos poden detectar la covid-19 millor que un test d'antígens

Una recerca publicada a la revista PlosOne confirma que els gossos poden detectar amb una fiabilitat del 97% si una persona és positiva de la infecció per coronavirus encara que sigui asimptomàtica

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc

Els gossos són sovint utilitzats per fer deteccions de precisió gràcies al seu poderós olfacte; per exemple, per localitzar drogues o explosius. Però cada vegada hi ha més estudis que confirmen també les habilitats dels canins per detectar malalties com el càncer i també infeccions com la covid-19. I això és perquè algunes patologies produeixen una "signatura química" que es pot detectar, per exemple, a través de la suor.

Els gossos poden detectar drogues o explosius, però també algunes malalties (Flickr)

Un estudi publicat a la revista Plos One demostra que és possible ensinistrar els gossos per identificar la signatura que deixa la covid-19, fins i tot en persones que no manifesten símptomes.
 

Els gossos han de passar un entrenament previ

El que van fer aquests investigadors va ser ensinistrar prèviament els gossos amb mostres de suor humanes que contenien compostos del SarsCov2. Projectaven restes de les mostres a través d'uns cons i feien passar els gossos pel davant perquè poguessin detectar diferències en funció de si la persona estava infectada o no.

Els investigadors van recollir després la suor d'aixelles de gairebé 350 persones, un terç de les quals van donar positiu per covid-19, i van exposar les mostres a l'olfacte dels gossos.

Els gossos demostren una eficàcia molt elevada detectant la covid-19 (PlosOne)

El que van comprovar és que aquests animals podien detectar els infectats amb una eficàcia del 97%, i amb un 91% les persones que eren negatives, com ha explicat a Catalunya Ràdio la investigadora Adelaida Sarukhan, del centre IsGlobal de La Caixa.

"Quan els hi van fer olorar, els gossos van detectar el 97% dels pacients infectats. És a dir, que gairebé no se'ls escapa ningú. I, de fet, no se'ls va escapar cap asimptomàtic, que això encara és més rellevant.

L'eficàcia va ser més baixa amb les persones negatives, ja que els gossos en van apuntar com a positives algunes que no estaven infectades. Tot i això, en dos casos aquestes persones estaven infectades per altres tipus de coronavirus."

Els gossos s'han d'ensinistrar per poder detectar les infeccions per coronavirus (PlosOne)


Gairebé com una PCR

Els resultats demostrarien que l'eficàcia de detecció dels gossos seria molt semblant a la d'una PCR, segons assegura Dominique Grandjean, professor de l'Escola de Medicina Veterinària d'Alfort, a França, que ha participat en l'estudi.

"La recerca situa les capacitats de diagnòstic dels gossos a la mateixa lliga que les proves PCR estàndard, i gairebé qualsevol gos pot ser ensinistrat per fer aquest tipus de detecció."

Aquesta investigació és la primera que ha comparat els resultats dels gossos amb els dels testos d'antígens i demostra que utilitzar aquests animals seria més efectiu que aquests testos, destaca Sarukhan.

"Comparat amb proves antigèniques, els gossos ho van fer millor. Els testos d'antígens van detectar un 84% de persones positives, mentre que els gossos van arribar al 97%. És a dir, una sensibilitat molt elevada."

Qualsevol tipus de gos podria detectar la covid-19 si rep ensinistrament (Ciència Oberta)

 

Aplicacions sobretot en grans espais i en persones amb dificultat per fer-se proves

Els responsables de la recerca creuen que utilitzar gossos pot ser una manera eficaç i econòmica de detectar la covid-19. Apunten, per exemple, com recorda Sarukhan, el seu possible ús en persones que no responen bé als isòtops nasals.

"Es podrien fer servir, per exemple, en persones institucionalitzades, a les quals és més difícil prendre una mostra nasal. Per exemple, malalts d'Alzheimer i infants amb autisme o amb síndrome de Down. I també en escoles."

Els gossos poden ser útils per detectar la covid-19 per exemple en aeroports (Flickr)

Els autors del treball també proposen aplicar la detecció amb gossos en espais amb molta gent, tancats i amb poca ventilació, com ara aeroports, centres de conferències o sales de concerts.

ARXIVAT A:
NotíciesCatalunya RàdioSalutCiènciaCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut